Hepatitis B: hogyan kaphatjuk el?

A Hepatitis B a világon az egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedés, közel 350 millió krónikus fertőzöttet tartanak nyilván. Hogyan terjed, és milyen tünetek utalnak rá, hogy mi is megkaptuk?

A hepatitis vírus világszerte okoz megbetegedéseket, amelyek elsősorban a májat érintik - maga a betegség neve is májgyulladást jelent görögre lefordítva. Ezt a májgyulladást többféle vírus is okozhatja, amelyeket az ABC betűivel különítünk el egymástól. Leghosszabb lappangási idővel mind közül a hepatitis B jár, ami megnehezíti a betegség korai felismerését és kezelését.

A diagnózis szempontjából is fontos megkülönböztetni a hepatitis B akut és krónikus formáját. A fertőzésről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Hogyan kaphatjuk el a hepatitis B fertőzést?

Világszerte körülbelül 300 és 350 millió közöttire becsülik a krónikus hepatitis-B-fertőzöttek számát, de a valós szám ennél is magasabb lehet. Emiatt a legelterjedtebb fertőző megbetegedések között tartják számon, amely elsősorban az ázsiai és afrikai ország lakosságát sújtja. Az oltás bevezetésének köszönhetően az amerikai kontinensen és Európában a fertőzöttek száma 1 százalék környékére esett vissza. A betegség így főként azokat veszélyezteti, akik az érintett országokba tesznek látogatást, és gyakrabban érintkeznek az ott élő emberekkel.

A vírus akár egy nem jól elmosott borotvával is terjedhet
A vírus akár egy nem jól elmosott borotvával is terjedhet

A vírus elsősorban vér útján juthat a szervezetünkbe, akár kisebb hámsérülésen keresztül: elég, ha csak az ujjunkat vágtuk el egy olyan környezetben, ahol nagy a fertőzés veszélye. Könnyen terjedhet, mivel a fertőzött ember vérének egyetlen milliliterében akár több mint 1000 vírusrészecske is található. A véren kívül a vizelet, a nyál, a sperma és az anyatej is tartalmazhat vírusokat.

Terjedhet nemi úton, kisebb nyálkahártya-sérüléseken keresztül ugyanis a véráramba juthat a vírus, ezért nagyobb veszélynek vannak kitéve, akik gyakran váltogatják partnereiket. Az intravénás droghasználók a közös tűhasználattal adhatják tovább egymásnak a betegséget, de közös borotva, fogkefe útján is átkerülhet egyik emberről a másikra. A fertőzött anya megfertőzi születendő gyermekét is. Ugyanakkor létezik már aktív védőoltás a B-vírus ellen, amely a fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett munkahelyen dolgozóknak és bizonyos betegségben szenvedőknek ingyenesen biztosított.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)