Visszafordíthatóvá válik a hallásromlás

Sikeresen visszafordíthatóvá válhat az időskori hallásromlás egy új felfedezésnek köszönhetően.

Az öregedés folyamata szervezetünk szinte teljes egészében változásokat hoz: hajunk őszül, bőrünk ráncossá válik, érzékszerveink romlásnak indulnak. A hallás tényleges és megfigyelhető romlása általában csak ötvenéves kor felett kezdődik meg, bár a szerencséseknél csak hetven körül válhat zavaróvá. Ennek egyik fő oka a hangokat érzékelő szenzorok, vagyis az úgynevezett szőrsejtek számának lecsökkenése. Születésünkkor több mint 15 ezer van ezekből a sejtekből, bizonyos betegségek, környezeti tényezők, illetve a korral járó változások miatt azonban évről évre ritkulnak. A kutatók most találhattak egy módot, hogy regenerálják ezeket a sejteket, így meggátolják a hallásproblémák kialakulását.

A hallásromlás első jelei A tartós zajártalom olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el a fülben, amelyek végül halláskárosodáshoz vezetnek. Nagyon fontos a megelőzés, mert a már kialakult károsodás sem műtéti úton, sem gyógyszerekkel nem kezelhető, csak a hallókészülék jelenthet megoldást. Kattintson !

Visszafordíthatóvá válhat a hallásromlás

Bár a gerincesek nagy része újra tudja termelni ezeket az érzékelő szenzorokat, az emlősök valamiért elveszítették ezt a képességüket. Egy kutatócsoport évekig vizsgálta a madarak szőrsejtjeinek regenerációját, majd a náluk tapasztalt folyamatokat megpróbálták átültetni emlősökbe is. Az European Journal of Neuroscience című szaklapban közzétett tanulmány szerint már sikerült egerek szervezetében a náluk működő regenerációs folyamatokat lemásolni, ami a hallásproblémákkal küzdő embereket is reménnyel töltheti el.

A hallásromlás is visszafordíthatóvá válhat egy új kutatásnak köszönhetően
A hallásromlás is visszafordíthatóvá válhat egy új kutatásnak köszönhetően

A projektet vezető Dr. Patricia White még 2012-ben jött rá, hogy a szőrsejtek táplálásában néhány közeli támogatósejtnek is komoly szerep jut. A madarak szervezetében ezeket a támogatósejteket receptorok egy családja, az úgynevezett epidermális növekedési faktor (EGF) aktiválja, az emlősöknél azonban ezek a receptorok valamiért blokkolva vannak. A kutatók ezt a gátlóhatást próbálták meg feloldani.

Elsősorban az ERBB2 nevű receptor hatására fókuszáltak, amely a belső fül egy részét alkotó csigában termelődik. Az ERBB2 aktiválta a támogató sejteket, ennek hatására pedig a közelben lévő őssejtek szőrsejtekké kezdtek alakulni, ráadásul az idegsejtek soraiba is sikeresen integrálódtak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ellássák a hallásban betöltött szerepüket. Persze, további kutatások szükségesek, hogy sikerüljön kifejleszteni egy embereken is alkalmazható terápiát, a kutatók szerint azonban a felismerés komoly áttörést jelenthet a hallásproblémák kezelésében.

Forrás: iflscience

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra