A füldugók kevésbé ismert veszélyei

Egy pár füldugó hasznos segítség például horkoló alvótárs mellett, vagy ha zajos utcára néz a hálószoba ablaka. Használatának azonban akadnak kockázatai is hosszú távon.

Mire figyeljünk füldugó használata során, hogy elkerüljük a kellemetlen szövődményeket? A témáról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

A füldugók használata különböző egészségügyi panaszok kialakulásához is vezethet
A füldugók használata különböző egészségügyi panaszok kialakulásához is vezethet. Fotó: Getty Images

Fülzsírdugó is kialakulhat tőle

Milyen veszélyei lehetnek a fültisztító pálcikák használatának? Részletek itt.

A füldugók jelentősen csökkentik a fülbe jutó hang mennyiségét, így javítják azalvásminőségét. A hallójáratba helyezett, különböző anyagból készült füldugókat sokan rendszeresen, akár naponta is használják a nyugodt alvás érdekében. Ilyen esetben azonban fontos néhány dologra figyelni.

A füldugók használata befolyásolhatja a fülek egészségét. Lehetséges kockázat a fülzsír felhalmozódása, fülzsírdugó kialakulása. Aki egyébként is hajlamos rá, annak fokozottan figyelni kell erre, hiszen a füldugóval elzárt hallójáraton keresztül a fülzsír nem tud távozni. A fülzsírdugót a fülben viszketés, fülzúgás és fülcsengés jelezheti, valamint halláscsökkenés,szédülésis előfordulhat. A szakember azt tanácsolja, hogy ha ilyen panaszokat észlelünk, forduljunk fül-orr-gégészhez, az otthoni, szakszerűtlen kezelési módszerekkel ugyanis beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót, további problémákat okozva.

Fokozott fertőzésveszély

Egy másik lehetséges kockázat a rendszeres füldugóviselők körében a fülfertőzések kialakulásának fokozott veszélye. A különböző anyagú füldugók lehetnek puhábbak, keményebbek is. Ha túl kemény, és erőltetve tudjuk csak bedugni a fülbe, akkor felsértheti a hallójárat bőrét, így a kórokozók a bőrfelszín alá kerülhetnek. A kockázatot növeli a nem tisztított füldugó és a nem megfelelő fülhigiénia is. A fülfertőzést fájdalom, fülfolyás, halláscsökkenés jelezheti. Panasz esetén ez esetben is forduljunk fül-orr-gégészhez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)