Zikavírus: a szemre is veszélyes

Új részletek derültek ki a Zika-vírussal kapcsolatban: a mikrokefáliás, azaz kisfejűségben szenvedő gyermekeknél, akik a vírussal méhen belül fertőződtek meg, látásukat fenyegető szemi rendellenességek is tapasztalhatóak - derült ki egy új tanulmányból.

A Zika-járvány 2015 áprilisában robbant ki Brazíliában, hat hónappal ezután pedig szokatlanul sok mikrokefáliás csecsemő született. 2016 januárjában a brazil egészségügyi minisztérium 3174 ilyen gyermekről számolt be. Rubens Belfort Jr. és társai, a Federal University of São Paulo kutatói 29 olyan mikrokefáliás gyermeket vizsgáltak, akik Zika-fertőzéssel születtek. A 29 anya közül 23-an tapasztalták a vírus tüneteit a terhesség alatt: kiütéseket, lázat, ízületi fájdalmakat, fejfájást és viszketést. A 23 nő közül 18-an a terhesség első trimeszterében tapasztalták mindezeket.

A látószervek rendellenességét a 29 mikrokefáliás gyermek közül tíznél tapasztalták: közülük hétnek mindkét szemén találtak problémákat és szemészeti elváltozásokat: főként a retina pigmentfoltozódását, illetve chorioretinális sorvadást. Nyolc szemben ezek mellett szemidegi elváltozásokat is tapasztaltak.

A zika-vírus a gyermekek szemére is veszélyes

A Zika-vírus-fertőzés egy rövid lappangási idő után megjelenő akut, influenzaszerű kórkép. Figyelni azért kell rá, mert a magzatban visszafordíthatatlan károsodást okozhat. Kattintson! A szakértők véleménye szerint kutatásuk hatására javulhat a klinikai gyakorlat, mert az eredmények szerint a mikrokefáliás gyermekeket rendszeres szemvizsgálatnak kell alávetni, hogy a rendellenességeket még időben észre lehessen venni. Az olyan területeken pedig, ahol a Zika aktívabb – Dél- és Közép-Amerikában, illetve a karibi térségben – a szemészeknek kifejezetten tisztában kell lenniük a Zika-vírussal kapcsolatos szemészeti komplikációkkal.

A megállapítás, miszerint a chorioretinális hegesedést és más, szemmel kapcsolatos rendellenességeket a mikrokefália okozza, nem igazán tényszerű, inkább csak vélelmezett – reagáltak amerikai szakértők. Lee M. Jampol és Debra A. Goldstein, a Northwestern University Feinberg School of Medicine szakértői szerint a vírus kitörésének idején nem volt még döntő értékű szerológiai teszt, a mikrokefáliának pedig más okai is vannak a Zika-víruson kívül.

Forrás: Science Daily

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: