Virológus: a koronavírus valószínűleg már Magyarországon van

Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus valószínűleg már Magyarországon van, és bár továbbra is indokolt az óvatosság, a pánikot el kell kerülni. Közben a háziorvosok és a házi gyermekorvosok részletes tájékoztatást kaptak a járvány megelőzéséről, és a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs is ügyeleti központot működtet.

Bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, az olyan "másodlagos gócokban", mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Az óvatossággal kapcsolatban leszögezte: ha valamelyik észak-olasz városba lenne lefoglalt útja, valószínűleg lemondaná, de nem azért, mert tart a betegségtől, hanem mert nem akar karanténba kerülni.

"Világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben. Ugyanakkor ez csak játék a szavakkal, hiszen a vírus sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz, ha a világjárvány kritériumai teljesülnek" - mutatott rá.

Koronavírus, amely világjárványt okozott Az évezred elején kitört világjárvány során minden tizedik beteg meghalt a SARS következtében. A megbetegedésért felelős koronavírus ma már csupán laboratóriumokban van jelen. Részletek itt.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy egyelőre a koronavírus halálozási aránya magasabb az influenzáénál. Előbbinél 2 százalék feletti, de pontos adat még nincs, utóbbinál 1 százalék alatti. Hozzátette, ez jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.

A koronavírus - a fizikai ellenálló képességét tekintve - nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a "beszáradásra" és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése - így Rusvai.

BM: ügyeleti központot működtet az operatív törzs

A Belügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központot működtet. A központ munkájában a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ felelős munkatársai vesznek részt.

A kormány döntésének megfelelően az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó, ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat. Magyarországon a vírus jelenlétét nem mutatták ki - hangsúlyozták.

Több európai országban még csak most kezdődött a járvány felfutása
Több európai országban még csak most kezdődött a járvány felfutása. Fotó: Getty Images

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Tájékoztatták a háziorvosokat és a házi gyermekorvosokat

Közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) részletes tájékoztatást küldött a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, és folyamatosan rendelkezésükre áll kérdés esetén. A szakembereket ezenkívül emlékeztették, hogy az infekciókontroll szabályait nemcsak a koronavírussal kapcsolatban kell betartani, hanem minden beteg esetében. Az eljárásrend ugyanis úgy szól, hogy "a kézhigiénés szabályok betartásán kívül, a sebészi orr-szájmaszk használata bármely felső légúti megbetegedés esetén szükséges, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége".

Hangsúlyozták: a szakmai szempontból a centralizált diagnosztika az elfogadható Magyarország járványügyi biztonsága érdekében, ennek értelmében minden, az új koronavírussal kapcsolatos diagnosztikai vizsgálat kizárólag az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezhető. Azt is kiemelték, a nemzetközi járványügyi helyzet változása miatt az aktualizált eljárásrend kiadása folyamatban van.

Az NKK egyébként azt kéri, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra, és tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel magán, akkor telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: