Valóban halált okoz a COVID-oltás? Itt a válasz

A közösségi médiában rendszeresen felbukkan az a vélemény, hogy a Covid-védőoltások miatt sokkal több ember hal meg Magyarországon. Vajon mennyire megalapozottak ezek az állítások?

Az utóbbi hónapokban egy-egy ismert ember halála kapcsán a közösségi médiában megszaporodnak azok a sejtetések, értesülések, miszerint az adott személy a koronavírus elleni védőoltás miatt hunyt el. A Portfolio.hu utánanézett, mennyire igazolják ezeket az állításokat a tények.  

Covid19, vakcina, védőoltás, oltás, koronavírus, álhír
A védőoltás nem hogy halált nem okoz: megvéd attól. Fotó: Getty Images

Télen egyébként is több a haláleset

A riogatást segíti, hogy a téli hónapokban a halálozások száma amúgy is mindig emelkedik. A több elhunytért általánosságban a téli járványok a felelősek, melyek az idős, legyengült szervezetet megterhelik. Emiatt könnyen lehet példálózni a sok szomorú történettel, és hozzárakni az összeesküvés-elméleteket.

Ám a törvényszerűen több haláleset önmagában nem cáfolata annak, hogy esetleg a védőoltásoknak van köze a több halálesethez. Ezért a portfolio.hu utánajárt: többen halhatnak-e meg a szokásosnál a koronavírus-járvány lecsengése óta a koronavírus elleni oltások hatásaként. Ha igen, az jelezheti, hogy van olyan egyéb ok, ami növeli a halálesetek számát. Ha nem, akkor viszont nagyon valószínű, hogy nincs ilyen, és így a vakcinák miatt sem hal meg több ember.

Visszaesett a halálozások száma a járvány előtti szintre

2022-ben a koronavírus még mindig velünk volt, de járványszerű megbetegedések már nem voltak. A népesség jelentős része viszont oltott, tehát ha igaz lenne a sejtetés, miszerint a vakcinák hatására sok ember hal meg Magyarországon, akkor a korábbi két évhez hasonló, kiugró görbét kellene látnunk. Ezzel szemben tavaly szó sem volt olyan csúcsokról, mint a megelőző években, a koronavírus-járvány végével a halálozások száma gyakorlatilag a járvány előtti korszak szintjére esett vissza. 

Ez alapján biztosan állíthatjuk, hogy a vakcinák semmiképpen nem okoznak tömeges haláleseteket Magyarországon, de nagy valószínűséggel még szórványosan sem. Sőt, a járvány alatt éppen ellenkező történt: nagyon sok ember életét mentette meg a védőoltás. A pandémia lecsengésével pedig a többlethalálozás a töredékére, a járványt megelőző évek szintjének közelébe esett vissza. Emiatt biztosan nem kell attól tartanunk, hogy a védőoltások tömegével szedik áldozataikat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: