Újra van agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni Bexsero védőoltás ellátása az év végig zavartalan lesz.

Csecsemőkorban is adható vakcina

A megnövekedett kereslet miatt kialakult átmeneti készlethiányt követően 2018. június végétől ismét elérhető a hazai gyógyszertárakban a meningococcus B által okozott agyhártyagyulladás elleni védőoltás - közölte a vakcinát gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft. A rendkívül gyors lefolyású, a tünetek megjelenésétől számított 24-48 órán belül akár halált okozó betegség elleni védőoltásból - a GSK tájékoztatása szerint - az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A Bexsero az egyetlen magyar törzskönyvvel rendelkező vakcina, amely már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható a B csoportú meningococcus által okozott betegség megelőzésére. Az epidemiológiai adatok szerint az elmúlt években Magyarországon domináltak a meningococcus B okozta agyhártyagyulladásos megbetegedések és halálesetek.

Itthon a betegség B típusa a leggyakoribb - Magyarországon a meningococcus okozta agyhártyagyulladás halálozási aránya 16% feletti, a túlélők 10-20%-a súlyos maradványtünetekkel gyógyul. - A betegség elsősorban a csecsemőket, a kisgyermekeket, illetve a serdülőket-fiatal felnőtteket érinti. - Európában a meningococcus B és C szerocsoportja okozza a megbetegedések többségét, itthon évtizedek óta a B típus dominál.

<br /><br /><br /><br /><br /><br />Zavartalan lesz az ellátás

Iglódi-Csató Judit a GSK kommunikációs igazgatója elmondta: "- Információink szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős, már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd hazánkba. Várakozásaink szerint ezek kielégítik majd a megnövekedett hazai keresletet." A GSK a Bexsero védőoltást továbbra is a korábbi nagykereskedelmi áron értékesíti, és az ajánlott fogyasztói áron sem változtat, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért ára patikánként eltérő lehet.

Újra elérhető itthon a meningococcus B elleni védőoltás
A betegség elsősorban a csecsemőket veszélyezteti

Miért fontos védekezni a meningococcus ellen?

A meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladásnál a halálozási arány még megfelelő kezelés mellett is 10%-os lehet. Ráadásul a fertőzés első jelei és tünetei más gyakori, nem súlyos megbetegedésre is utalhatnak, ezért a betegség a korai szakaszában nehezen diagnosztizálható. A túlélők 10-20%-a maradandó, súlyos testi, idegrendszeri károsodást szenved (ujjak vagy végtagok elvesztése, halláskárosodás, görcsrohammal járó betegségek, mentális retardáció). A meningococcus betegség veszélye minden korcsoportnál fennáll, de kialakulásának kockázata csecsemőkorban (főként 6 hónapos kor előtt) a legnagyobb.

A betegség elleni védekezés az életkoruk alapján a legfőbb rizikócsoportba tartozó csecsemőknél 2-3 hónapos kortól, az 5 év alatti gyermekek, zárt közösségekben élő gyermekek és fiatal felnőttek esetében, illetve bizonyos kórállapotok megléte esetén javasolt. Európában a legtöbb meningococcus megbetegedést a baktérium öt legismertebb - védőoltással megelőzhető - változatából a B és a C típus okozza. Magyarországon az elmúlt évtizedben évente átlagosan 43 meningococcus okozta esetet jelentettek, túlnyomó többségükben a B szerocsoport előfordulása volt a domináns.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: