Újabb országokban jelent meg a koronavírus

Az elmúlt napokban több új országban is megjelent az új típusú koronavírus. Már többek között Indonéziából, Portugáliából, Szenegálból, Tunéziából, Szaúd-Arábiából, Jordániából, Marokkóból, Lettországból, Chiléből, Argentínából és Ukrajnából is jelentettek megbetegedéseket.

A 2019 végén kitört koronavírus-járvány már legalább 76 országot elért. Bár a megbetegedések és halálesetek túlnyomó többsége még mindig Kínában történik, kedden már Chiléből és Argentínából is jelentették az első megbetegedéseket, Ukrajna pedig este közölte, hogy náluk is van egy koronavírusos beteg. A férfi Olaszországból érkezett haza, jelenleg az ország nyugati részén lévő Csernyivci kórházában ápolják.

Dél-Korea, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, világjárvány, halálesetek
Védőfelszerelést viselő munkás fertőtleníti a szöuli vasútállomást. Fotó: Getty Images

Dél-Koreában a legaggasztóbb a helyzet

A keddi adatok szerint az új koronavírus már 90914 embert fertőzött meg és 3116 áldozatot szedett világszerte. Egy nap alatt 763 új megbetegedést és 38 új halálesetet regisztráltak. A 76 érintett ország közül talán Dél-Korában romlik a leginkább a helyzet. Itt már 5186 fertőzöttet és 34 áldozatot tartanak számon, az esetek többségét az ottani gócpontnak számító délkeleti Tegú városból és környékéről jelentették. A koronavírus főleg egy keresztény kisegyház, a Sincshondzsi tagjainak körében terjedt el.

Koronavírus: rosszul használják a szájmaszkot - olvassa el a részleteket!

Súlyosnak nevezte a helyzetet Mun Dzse In államfő, majd bejelentette, hogy a kormány további 25 milliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, valamint a kisvállalkozások kártalanítására. Ezt a döntést azonban még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Az elnök bocsánatot kért a lakosságtól amiatt, hogy nincs elég egészségügyi maszk az országban. A kormány pénzügyi segélycsomagjának egy részét a maszkgyártás kapacitásának megnövelésére fordítják majd.

Egyre több a beteg világszerte

Németország 31 új koronavírusos esetet jelentett kedden, így 188-ra nőtt a fertőzöttek száma. Franciaországban pedig körülbelül 120 iskolát zártak be a járvány két fő gócpontjában, Oise és Morbihan megyében. Az intézkedés összesen mintegy 44 ezer diákot érint.

Ahogy már korábban is megírtuk, a közép-kínai Vuhan után Irán a koronavírus-járvány másik globális gócpontja, ráadásul Kína után Iránban haltak meg a legtöbben a betegségben - csaknem 80-an -, a fertőzöttek száma pedig már meghaladja a 2300-at. Közben az iráni lakosság egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a járvány terjedése miatt, és sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek.

A koronavírusról további érdekes információkat talál az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső