Újabb férfi gyógyult ki a HIV-ből

Teljesen kiirtották a HIV vírust egy angol férfi szervezetéből: ezzel ő a világon a második, akit megszabadítottak a betegségtől. Egy ritka genetikai mutáció lehet a megoldás az évi egymillió áldozatot követelő vírus legyőzésére.

Már a második alkalommal sikerült kutatóknak teljes egészében kiirtani a HIV vírust egy beteg szervezetéből. Ezúttal egy brit férfi gyógyult ki az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegségből, mégpedig egy ritka genetikai mutációnak köszönhetően - számol be a tudományos áttörésről a Guardian .

Genetikai mutáció győzheti le a HIV-et

A férfin három évvel ezelőtt hajtottak végre speciális őssejt-transzplantációt, melynek donora egy nagyon ritka genetikai mutációt hordozott. A CCR5 delta 32 névre keresztelt elváltozás ellenállóvá teszi a beteg szervezetét a HIV vírusával szemben. Ő a második ember a földön, akit sikerült kigyógyítani a betegségből ilyen módon: tíz évvel ezelőtt egy "berlini betegként" emlegetett fertőzöttet is ellenállóvá tettek a vírussal szemben ezzel a genetikai mutációval.

Hogyan lesz a HIV-ből AIDS? A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) a humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés által okozott betegség. Az AIDS-et 1981-ben azonosították, amikor felfigyeltek a jelenségre, hogy az egyébként nagyon ritka Pneumocystis carinii egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében. A betegség kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A londoni férfi másfél éve nem szedi a vírust kordában tartó készítményeket , de a betegség mégsem újult ki nála. A kutatók szerint az eset óriási áttörést jelent a világszerte 37 millió embert érintő betegség kezelésében, és igazolta, hogy a berlini beteg tíz évvel ezelőtti gyógyulása is az őssejt-transzplantációnak köszönhető. Ugyanakkor a kezelést több okból sem tudják még a HIV elleni küzdelem első vonalába vezetni. Az egyik probléma, hogy a transzplantáció után a donor őssejtjei megtámadták a páciens sejtjeit, ami több mellékhatást is eredményezett.

A másik, komolyabb gond pedig, hogy az efféle eljárás rendkívül összetett, drága és rizikós is egyben. Minden beteghez meg kellene ugyanis találni a hozzá passzoló donort, és csupán az emberek azon szűk csoportjából válogathatnának, akik rendelkeznek a CCR5 mutációval. Ez az elváltozás elsősorban az észak-európai felmenőkkel rendelkezők szervezetében található meg, de még közöttük is viszonylag ritkának számít, ezért elképzelhetetlen, hogy a jövőben elegendő donort tudnak biztosítani a több tízmillió beteg kezelésére.

A kutatók szeretnék jobban megérteni, hogy a mutáció hogyan tudja leküzdeni a vírust. Ha ugyanis a folyamatokat sikerül jobban megérteni, a későbbiekben egyszerűbb terápiát is kifejleszthetnek a betegség kezelésére.

Halálos ítélet volt, krónikus betegséggé szelídült

Míg napjainkban a betegség már kontrollálható, a kilencvenes években egy HIV-diagnózis még egyenlő volt a halálos ítélettel, a fertőzött nagyjából 10-12 évre számíthatott onnantól, hogy a vírus bekerült a szervezetébe. Az első kezelések csupán néhány évvel hosszabbították meg a betegek életét, akiknek naponta több mint 20 gyógyszert kellett beszedniük. Az Egyesült Államokban 1995-ben már járványról sajtóztak: abban az évben 48 ezer ember halt meg az országban a vírus miatt kialakult szövődmények egyikében. A nagy gyógyszergyárak ekkor már világszerte a betegség legyőzését tekintették elsődleges feladatuknak.

Teljesen eltűnt a páciens véréből a HIV vírus (Fotó: 123rf)
Teljesen eltűnt a páciens véréből a HIV vírus (Fotó: 123rf)

Az első HIV-ellenes készítmények piacra kerülése óriási változást eredményezett. A korábbi, húsz tabletta helyett a betegeknek már csak egyet kell bevenniük mindennap (bár ezeket nagyon szigorúan meghatározott időrendben, élete végéig szednie kell a betegnek), és a mellékhatások száma és súlyossága is jóval alacsonyabb. Jelenleg négy hatóanyag-csoportból mintegy húsz retrovírusellenes szer ismert, melyekkel egy megfelelően kezelt, káros szenvedélyekkel nem élő beteg jó eséllyel hetven feletti életkort is megérhet.

Kelet-Európa veszélyben

Magyarországot a nyolcvanas évek óta az alacsonyan fertőzött országok között tartják számon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a HIV-fertőzöttek aránya 2007-től kezdett el itthon emelkedni. Míg a kilencvenes évek elején átlagosan 40-60 új beteget vettek nyilvántartásba, 2014-15-ben 271-et, a legutolsó, 2017-es jelentésben pedig 223 új betegről érkezett jelentés. Magyarországon nagyjából 3500-4000 közé saccolják a HIV-fertőzöttek számát, pontos adatokat azonban nehéz mondani, mivel csak nagyon kevesen járnak szűrésekre. Országos szinten a 4000 beteg is elenyészően alacsonynak tűnhet, de a tendencia nem túl biztató: a betegek aránya - sok más nemi betegséggel egyetemben - megnőtt az utóbbi évtizedben.

A HIV-fertőzöttek száma 100 ezer lakosra.A sötétzölddel jelölt Nyugat-Európában csökkent a fertőzöttek aránya az elmúlt tíz évben, míg a világoszölddel jelölt Kelet-Európában a másfélszeresére nőtt (Fotó: ECDC)
A HIV-fertőzöttek száma 100 ezer lakosra. A sötétzölddel jelölt Nyugat-Európában csökkent a fertőzöttek aránya az elmúlt tíz évben, míg a világoszölddel jelölt Kelet-Európában a másfélszeresére nőtt (Forrás: ECDC)

Az európai országok között nagy különbség figyelhető meg a fertőzöttség tekintetében. Az EU-ban átlagban csökkenő tendenciát mutat a HIV-fertőzések aránya az elmúlt 10 év során, 100 ezer emberre vetítve 6,9-ről 6,2-re süllyedt a számuk. A kelet-európai régióban viszont éppen ellentétes folyamat figyelhető meg: Oroszországban például ijesztő mértékben terjed a HIV, a tavalyi év során több mint ötvenezer új fertőzöttet regisztráltak. Emellett Ukrajnában és Fehéroroszországban is emelkedett az esetszám az utóbbi néhány évben.

Világoskékkel a homoszexuálisok, sötétkékkel pedig az intravénás drogfogyasztók aránya a fertőzöttek között (Forrás: ECDC)
Világoskékkel a homoszexuálisok, sötétkékkel pedig az intravénás drogfogyasztók aránya a fertőzöttek között (Forrás: ECDC)

Nemcsak a fertőzések száma, de a veszélyeztetett rétegek arányai között is óriási különbségek vannak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2017-2018-as adatai szerint Magyarországon a fertőzöttek körülbelül 80 százaléka homoszexuális aktus útján kapta el a vírust - az intravénás droghasználók aránya elenyésző ehhez a csoporthoz képest. A lista másik végén a Balti államok vannak, Litvániában hatvan százaléknál is magasabb a közös tűhasználat miatt megfertőződöttek aránya.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra