Télen a legveszélyesebb az agyhártyagyulladás

Háromszorosára nő az agyhártyagyulladás miatt kezeltek száma a téli hónapokban - milyen tünetekkel jelentkezik a betegség, és hogyan kezelhető?

Az agyhártyagyulladás jól ismert betegség, az átlagemberben mégis rengeteg tévhit él a tüneteiről és veszélyeiről. A Nagy-Britanniában működő Meningitis Research Foundation ezért összegyűjtötte a legfontosabb információkat a betegséggel kapcsolatban, és az angolul beszélők egy teszttel is felmérhetik tudásukat a fertőzéssel kapcsolatban. Íme néhány dolog, amit fontos tudnunk a betegségről!

A védőoltások ezért fontosak Védőoltások nélkül egyetlen kanyaróval fertőzött beteg akár 18 másik embert megfertőzhet, ezekkel a vakcinákkal ráadásul sok más, korábban halálos betegséget is sikerült visszaszorítani. Miért van időnként mégis készlethiány ezekből a szerekből? Kattintson!

Rövid idő alatt súlyos tünetek alakulhatnak ki

Ebben az időszakban különösen fontos szót ejteni a betegségről, mivel a téli hónapokban átlagban háromszor annyi meningitisfertőzést diagnosztizálnak, mint tavasszal. A betegség a lágy agyhártya gyulladásával jár, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Kórokozója emberről emberre terjed, közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által. Leggyakrabban a légutakban alakul ki a fertőzés, a kórokozók pedig a véráramba kerülve az agyba is eljutnak. Kis számban ugyan, de Magyarországon is minden évben dokumentálnak fertőzést, melyek közül némelyik halállal végződik.

Az agyhártyagyulladás tünetei váratlanul jelentkeznek
Az agyhártyagyulladás tünetei hirtelen jelentkeznek

A vírusos agyhártyagyulladásos esetek többsége 5 évesnél fiatalabb gyermeknél fordul elő, míg a baktériumok okozta betegség a 20 évesnél fiatalabbak körében a leggyakoribb. Mindkét esetben magas láz, fejfájás, hányinger jelentkezik, illetve a nyakmerevség is afertőzésegyik jellegzetes velejárója. A beteg elesett, rossz általános állapotú, közérzete rossz, a gyermek nem játszik, nem eszik, nyűgös, nyugtalan, vagy folyamatosan alszik. Súlyosabb esetben a testén is kiütések jelennek meg. Általánosan elmondható, hogy a tünetek gyorsan súlyosbodnak.

Emiatt a betegek rendszerint azonnali kórházi ellátást igényelnek. A kezelést alapvetően befolyásolja, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a fertőzést. A vírus okozta megbetegedések általában enyhébb lefolyásúak, ilyenkor nagyrészt tüneti kezelést alkalmaznak az orvosok. Ha pedig baktérium áll a megbetegedések mögött, akkor célzott antibiotikus kezelésre is szükség van.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: