TASZ: jogsértő a koronavírus-áldozatok adatainak közlése

A listázás miatt könnyen beazonosíthatóak az áldozatok, így ez nem megfelelő, sőt jogsértő módszer - állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Már 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt egy újabb koronavírusos beteg is, az áldozatok száma ezzel 16-ra emelkedett. Kattintson a részletekért.

Mint arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, mától változott a koronavírus-járvány magyarországi adatainak közlése. A kormányzati koronavírus-oldalon közzétett listán láthatóak az elhunytak adatai: a nemük, a koruk, illetve az is, milyen krónikus alapbetegségekben szenvedtek.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet szerint azonban ez a lista jogsértő. "Bár üdvözöljük, hogy az adatokat közzétették, azonban az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő" - írják közleményükben, hangsúlyozva: a mostani járványügyi helyzetben kényes az egyensúly a közvélemény tájékoztatása és a személyiségi jogok védelme között.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Úgy fogalmaztak, azért is aggályos a lista, mivel az egyes áldozatokról korábban haláluk időpontjával már beszámoltak, így könnyen beazonosíthatóvá váltak, és mindenki értesülhet most súlyos alapbetegségeikről. "Csak olyan adatokat lenne szabad közzétenni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy az egyedi információk visszakövetkeztethetők legyenek" - szögezik le, s az alábbi infografika segítségével kívánnak mintát adni, hogyan is lehetne úgy közölni az adatokat, hogy a közérdek és az egyéni jogok tiszteletben tartása is érvényesüljön.

TASZ infografika
TASZ infografika

Hét év börtön járhat a karanténszegőknek Oroszországban - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: