Szeptemberben jöhet a koronavírus elleni oltás?

Eddig a szakértők azt jósolták, hogy legkorábban jövőre lehet majd beoltani az embereket a SARS-CoV-2-vírus ellen. Ám egy brit kutatócsapat akár már ősszel elkészülhet a vakcinával.

Az új koronavírus elterjedése óta az egyik legsürgetőbb kérdés, hogy mikorra fejlesztenek ki hatásos védőoltást ellene. Szakértők eddig azt hangoztatták, hogy 2021-nél előbb nem várható, hogy forgalomba kerüljön ilyen vakcina, de az Oxford Egyetem kutatói most azt nyilatkozták, ők már szeptember elején leszállíthatják az első pár millió adagot belőle.

Vakcina nélkül jövőre sem lehet olimpia? Amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni védőoltást, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális - véli az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar. Részleteket itt olvashat.

Ez hogyan lehetséges? Nos, míg a többi laboratóriumnak kisebb, néhány százfős teszttel kell kezdenie (vagy van, ahol nem is jelentkeztek elegen hozzá), addig a Jenner Intézet kutatóinak már rendelkezésükre állt egy formula, amelyet korábban biztonsággal teszteltek más koronavírusokra. Ennek okán engedélyt kaptak rá, hogy jövő hónapban elkezdhessenek egy átfogó klinikai vizsgálatot, aminek során 6000 emberen tesztelik a vakcina hatását.

Májusban 6000 ember részvételével kezdik tesztelni a COVID-19 elleni vakcinát. Fotó: Getty Images
Májusban 6000 ember részvételével kezdik tesztelni a COVID-19 elleni vakcinát. Fotó: Getty Images

Az oxfordi oltóanyag egyébként majmok esetében már eredményesnek bizonyult. Múlt hónapban egy montanai laboratóriumban hat rézuszmajmot oltottak be vele, majd nagy mennyiségű koronavírusnak tették ki az emberre hasonlító emlősöket. A labor más állatai megfertőződtek, de a vakcinát kapott majmok négy héttel később is teljesen egészségesek maradtak.

A kutatást vezető intézet igazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az embereken való tesztelést megnehezítheti, ha Nagy-Britanniában hatékonynak bizonyulnak a járványügyi korlátozások. Ha ugyanis tartósan alacsonyan tartják az új fertőződések számát, akkor nem lehet bizonyossággal állítani, hogy a tesztelt alanyok az oltásnak vagy az intézkedéseknek köszönhetően maradtak-e fertőzésmenteksek. "Mi vagyunk az országban az egyetlenek, akik azt kívánják, hogy a következő hetekben még ne csökkenjen a fertőzések száma" - nyilatkozta Adrian Hill professzor, a Jenner Intézet feje.

Forrás: New York Times

Betartják-e a fővárosiak a kötelező maszkviselést? Nézze meg az nlc.hu nagyképes riportjában.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)