Súlyosbodik az ebolajárvány Afrikában

Tizenkilencre gyarapodott az ebolával fertőzöttek száma a Kongói Demokratikus Köztársaság egyenlítői tartományában (Équateur) kialakult járványgócban, a betegek közül tizenegyen elhunytak.

Miközben a világ nagy része az új koronavírus miatt aggódik, Kongóban az ebola is komoly veszélyt jelent. A múlt héten 12 ebolafertőzöttről számoltak be hatóságok - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ország túlterhelt egészségügyi rendszere egyébként egyszerre több járvánnyal is kénytelen megbirkózni: a kanyaró eddig több mint hatezer emberéletet követelt, a koronavírusnak pedig 112-en estek áldozatul, a fertőzöttek száma meghaladja a 4800-at.

A legveszélyesebb vírusok a Földön A mostani világjárvány egy örökös harc része, amit az emberiség a kezdetek óta folytat a vírusok ellen. Csak az elmúlt évtizedekből is számos olyan példát lehet találni, amikor különböző fertőzések komoly fenyegetésekké hatalmasodtak rövid idő alatt. Részletek itt.

Az országos biomedikai kutatóintézet közlése szerint 14 igazolt és három feltételezett ebolaesetet regisztráltak a Kinsashától mintegy 700 kilométerre északra található Mbandaka városában kialakult gócban. A WHO szerint pedig két további fertőzöttet azonosítottak Bolomba városában, 300 kilométerre északkeletre Mbandakától.

Ebola ellen oltanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Fotó: Getty Images
Ebola ellen oltanak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Fotó: Getty Images

A világszervezet közölte, hogy több mint 2500 embert oltottak be az egyenlítői tartományban ugyanazzal a vakcinával, amelyet az egészségügyi dolgozók korábban az ország keleti részén elharapózott ebolajárványban használtak. Az ország keleti felében több mint 2200-an estek áldozatul az ebolának. Ez utóbbi területen - amely több mint ezer kilométerre található Mbandakától - április 27-e óta nem jelentettek új fertőzöttet.

Ez a 11. nagyobb ebolajárvány

A genetikai vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy az ország nyugati részén kialakult újabb járványgóc nem áll összefüggésben a keleti részt sújtó megbetegedési hullámmal. Két év alatt egyébként ez a harmadik ebolajárvány az országban. A vírust 1976-ban, a Kongó keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először, azóta ez a 11. nagyobb járvány.

Az ebola természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb terjesztői - az új koronavírusoshoz hasonlóan - a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat vérével vagy testnedvével való közvetlen érintkezéssel terjed. A betegség hasmenéssel, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció