Súlyos szövődményt okozhat a bárányhimlő

Bár a bárányhimlőn előbb vagy utóbb szinte mindenki átesik, korántsem tekinthető veszélytelennek. A kialakult szövődmények miatt minden századik beteg kórházi ápolásra szorul.

A bárányhimlő fertőző, cseppfertőzéssel terjedő, vírusos megbetegedés. Mivel rendkívül fertőző, szinte mindenki találkozik vele már gyermekként. A gyermekek többsége, mintegy háromnegyede - leggyakrabban 3 és 10 éves kor között, de legkésőbb 15 éves koráig - átesik a bárányhimlőn, amely általában gyorsan és jól gyógyul. Bizonyos esetben azonban súlyos szövődmény is kialakulhat belőle, ami miatt nem javasolt a védőoltást kihagyni - hívja fel a figyelmet a hvg.hu .

A bárányhimlő kórokozója a varicella zoster vírus. A fertőzés cseppfertőzéssel, a bárányhimlős beteggel való közvetlen érintkezéssel, illetve testnedvei útján terjed. Kialakulásáról és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Ezért hasznos a védőoltás

A leggyakoribb szövődmény a bőr bakteriális felülfertőződése (a vakarás miatt), tüdőgyulladás , illetve komoly központi idegrendszeri, valamint több szervi megbetegedés (máj, szív, vese, ízületek). A szülés körül kialakuló anyai bárányhimlő - mivel a születendő baba még anyai ellenanyagok nélkül jön a világra - 30 százalékban halálos kimenetelű a babára nézve.

A bárányhimlő elleni oltás biztonságosabb keretek között alakítja ki a védettséget
A bárányhimlő elleni oltás biztonságosabb keretek között alakítja ki a védettséget

Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa szerint a védőoltások minimális terhet jelentenek csupán a szervezetre, cserébe azonban kiszámíthatóságot kapunk. Így ugyanis a vírus legyengített változatával találkozik a szervezet, és komolyabb probléma nélkül képes lesz kialakítani a védettséget. Ezt az oltást nem késő azután sem igényelni, hogy egy beteg emberrel kapcsolatba kerültünk - az első 72 órában kapott oltóanyag ugyanis nagy eséllyel megvéd a betegség kialakulásától.

A betegség nagyon ragályos, így zárt gyerekközösségben különösen hamar elterjed a fertőzés. A lappangási idő 14-21 nap, azaz a fertőzést követően két-három héten belül biztosan jelentkeznek a tünetek. Az első himlős hólyagok megjelenése előtt 1-2 nappal a beteg már fertőz, és ez a hólyagokat felváltó pörkök leeséséig tart. A fertőzöttek 90 százalékán mutatkoznak meg a tipikus tünetek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)