Súlyos fenyegetést jelent az új vírus

A világ többi részére is nagyon súlyos fenyegetést jelent az új koronavírussal gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány - közölte Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Úgy véli azonban, hogy megfelelő fellépéssel megállítható a kór további terjedése.

Az új kínai koronavírus gyors terjedése aggasztja a szakértőket. Részletek itt!

Két napos konferenciát tartanak Genfben, hogy elősegítsék az új kór elleni gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését. A tanácskozás elején a WHO főigazgatója felszólította a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat és fokozzák az együttműködést. A védőoltás legkorábban csak 18 hónap múlva lesz elérhető a vírus ellen, így addig is a jelenleg rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni a terjedés fékezése érdekében - emelte ki. A fórumon 400 kutató és hatósági szakember vesz részt, Kínából és Tajvanról pedig videokonferencián követik a történéseket.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, új koronavírus, fertőzöttek, halálesetek, világjárvány, Egészségügyi Világszervezet, WHO
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, új koronavírus, fertőzöttek, halálesetek, világjárvány, Egészségügyi Világszervezet, WHO

Így lehet megállítani a járványt

A 2019 végén kitört koronavírus-járványnak eddig csaknem 45 ezer fertőzöttje és több mint 1100 áldozata van. A főigazgató hangsúlyozta, hogy bár a megbetegedések 99 százaléka Kínában történt, megítélése szerint a járvány a világ többi részére is nagyon súlyos fenyegetést jelent. A betegség elleni küzdelem elsődleges feltétele azonban az együttérzés és a szolidaritás. Ez áll a vírusminták egymás közötti megosztására is. A járvány leküzdésére nyitott, igazságos és tisztességes adatmegosztásra van szükség - tette hozzá Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.

Az új típusú koronavírust egyébként COVID-19-nek nevezték el. Erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére volt szükség. A WHO irányelveinek értelmében ugyanis tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció