Sokba kerül a járvány a magyaroknak

Anyagilag is megviselte a magyar lakosságot a koronavírus-járvány, a megkérdezettek negyedének csökkent a bevétele az elmúlt hónapokban, sokan teljesen lenullázódtak.

A járvány már most komoly anyagi terhet jelent sok magyar családnak - ez derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített közvéleménykutatásából. Az eredmények szerint az emberek közel háromnegyede számít rá, hogy ősszel visszatér a koronavírus, minden negyedik válaszolónak pedig romlottak a jövedelmi viszonyai a járvány kitörése óta.

Koronavírus: összeesküvés-elméletek terjednek Az összeesküvés-elméletek terjesztői a koronavírus-járvány idején sem maradtak tétlenek, így például sok fórumon lehet olyan véleményekkel találkozni, hogy a pandémia valamilyen módon kapcsolódik az 5G hálózatokhoz. Érdekesség, hogy már a 19. század végén is születtek hasonló konteók. Kattintson a részletekért!

Anyagilag is megviselte a lakosságot a járvány

A válaszadók 13 százalékának kisebb, kilencnek nagyobb mértékben csökkent a bevétele, míg minden huszonötödik ember, vagyis az összes megkérdezett négy százaléka lenullázódott, gyakorlatilag minden bevétele és megtakarítása megszűnt. Arra a kérdésre, hogy a megkérdezett és családja a járvány óta mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodik, a válaszadók nyolc százaléka azt mondta, hogy sokkal, 22 százaléka pedig azt, hogy valamennyivel kevesebből, míg 67 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem érzékelt ebben változást.

A lakosság negyedének csökkent a bevétele a járvány miatt. Fotó. Getty Images
A lakosság negyedének csökkent a bevétele a járvány miatt. Fotó. Getty Images

A járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekkel csupán minden tizedik válaszadó volt maradéktalanul elégedett, a kétharmaduk pedig teljesen elégedetlen. Ugyan a többség szerint (59 százalék) az egészségügy jól kezelte a járványhelyzetet, ám az oktatás, a gazdaság, s főleg a nehéz anyagi helyzetbe kerültek kormányzati támogatása kapcsán ez már nem mondható el.

A társadalom az összeesküvés-elméletekre is fogékony a kutatás eredménye szerint. A megkérdezettek 22 százaléka valószínűsíti, hogy a vírust Kínában állították elő és szándékosan eresztették rá a világra, míg 13 százalék tartotta valószínűnek azt, hogy az amerikaiak szabadították rá a járványt Kínára. A megkérdezettek 20 százaléka pedig inkább azt tartotta valószínűnek, hogy a vírus célja az, hogy megszabadítsa a társadalmakat az idősektől.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: