Rák ellen is védenek az oltások

Az oltások nemcsak a fertőző betegségek, hanem egyes daganatos betegségek kialakulása ellen is hatékony védelmet nyújtanak.

A különböző védőoltásoknak köszönhetően az európai régióban a legtöbb gyermek és felnőtt védve van többek között a kanyaró, a rubeola, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás vagy a tbc ellen. Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság - közölte Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője.

oltás, fertőző betegségek, védőoltás, injekció, vakcina, megelőzés, védekezés
Tavaly 72-en haltak meg egy betegségben, amelyre van védőoltás. Fotó: 123rf

Fontos a megelőzés

Az európai immunizációs héten (április 23-30.) a védőoltások fontosságára hívják fel a figyelmet a WHO munkatársai. Ez azért is elengedhetetlen, mert tavaly az európai régióban 82 ezren betegedtek meg és 72-en meg is haltak kanyaróban , egy olyan betegségben, amely ellen létezik védőoltás.

A WHO az európai immunizációs hét kapcsán megünnepli a vakcináció hőseit, így az oltóanyag-kutatókat, a döntéshozókat, az egészségügyi dolgozókat és a média képviselőit is, akik a saját területükön járulnak hozzá a védőoltások fontosságának elterjesztéséhez.

Nemcsak a fertőző betegségek ellen védenek

Az oltások azonban nemcsak a fertőző betegségek ellen védenek, hanem bizonyos daganatos elváltozások kialakulása ellen is hatásosak. Megelőzhetik például a humán papilloma vírus (HPV) okozta méhnyakrákot vagy a hepatitis B okozta májgyulladás nyomán kialakuló májdaganatot is.

Magyarországon már évek óta ingyenesen kérhető a humán papilloma vírus ( HPV ) elleni védőoltás. Tavaly a 7. évfolyamra járó lányok 82 százalékát oltották be. A terv szerint a vakcinát a fiúkra is kiterjesztik a jövőben.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra