Pockok hozzák a nyúlpestist a spanyolokra

Pocoksújtotta területté vált Spanyolország északi része.

A rágcsálók nemcsak a termést pusztították el, hanem még az embereket is megfertőzték, mégpedig nyúlpestissel.

A hatóságok eddigi adatai szerint 88 személy fordult orvoshoz a tularémiának nevezett betegséggel. A helyi parasztszövetség adatai alapján viszont legalább kétszáz megbetegedés történt Kasztília és León tartományban. A mostani pocokinvázióhoz hasonlóra még nem volt példa Spanyolországban.

A tularémia rágcsálókra és a mezei nyúlra jellemző, de az emberre is átterjedő fertőző betegség, amelyet a baktérium okoz. A baktérium az elhullott állatok tetemében, vagy a lenyúzott bőrön hónapokig fertőzőképes maradhat. A betegség részben a fertőzött állat vizeletével és egyéb testnedveivel, részben vérszívók (kullancs, szúnyog, bolha) közvetítésével terjed.

Emberen jellemző tünet a fekélyképződés, majd a nyirokcsomók gyulladása és a láz. Megbetegedés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Európa számos országában, így Magyarországban is előfordul. A betegség amerikai változata biológiai fegyverek hatóanyagaként is jelentős.

A betegség terjesztésén kívül a pockok letarolták az árpa- és kukoricaföldeket. Számukat 750 millióra becsülik, vagyis egy lakosra körülbelül 300 rágcsáló jut. Az ürgék megközelítették a tartomány fővárosát, Valladolidot is. A régióban mintegy 100 hektáron felgyújtják a termést, így védekeznek a rágcsálók áradata ellen. Ehhez a védekezési módhoz az Európai Unió külön engedélyére is szükség van.

Forrás: MTI

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: