"Nincs olyan ország, ahol minden a helyén lenne"

"Aggasztóan emelkedő tendenciák vannak a koronavírus-járvány korai szakaszában Afrika és Dél-Amerika egyes részeiben" - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

"Még nagyon sok rés van a világ védelmi rendszerében, és nincs olyan ország, ahol minden a helyén lenne" - emelte ki a főigazgató. Mint mondta, a kijárást korlátozó intézkedéseknek köszönhetően Nyugat-Európában már elérte a csúcsát a koronavírus-járvány, egyes országokban pedig már stabilizálódik, illetve lassul, azonban bármikor újból belobbanhat.

Hosszú még az út

Az országok felének nincs terve a koronavírus-fertőzések megakadályozására, illetve megfelelő higiéniai előírásokra és tájékoztató kampányokra. "Nem kérdés, hosszú út van még előttünk. A vírus még sokáig velünk lesz"- hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus korlátozások, koronavírus eredete, WHO
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus világjárvány, koronavírus korlátozások, koronavírus eredete, WHO

A fokozatosság a kulcs

Nem szabad túl korán engedélyezni a koronavírus-járvány miatt korábban betiltott külföldi utazásokat - figyelmeztetett Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója. Mint mondta, világszerte igen óvatos kockázatkezelésre lesz szükség. Afrikában még csak a járvány elején vannak, Szomáliában az elmúlt héten közel 300-szorosára nőtt az igazolt fertőzések száma - fűzte hozzá.

Még vizsgálják az eredetét

Koronavírus: még mindig nem tudják a pontos eredetét - részletek!

A WHO vészhelyzeti igazgatója azt is kiemelte, hogy meg kell ismerni az új típusú koronavírus állati eredetét. Ha a kórokozó egyszer áthágta az állatok és az emberek közti határt, megteheti még egyszer - figyelmeztetett. Mint mondta, a WHO kész együttműködni az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Állategészségügyi Világszervezettel (OIE), hogy vizsgálatot folytassanak az állati eredetről, és felajánlotta a segítségét a kínai kormánynak is.

A tavaly év vége óta terjedő új típusú koronavírus egyébként már több mint 2,63 millió embert fertőzött meg és csaknem 184 ezer életet követelt világszerte.

„Bizalomra és összefogásra van szükség a járvány megállításához” - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció