Nemi szervi szemölcs - megszabadulhatok-e övön aluli gondjaimtól?

A nemi szervi szemölcsök kezelése komoly kihívást jelent a beteg és az orvos számára egyaránt. Az esetek több mint harmadában a leggondosabb kezelés ellenére is számítani lehet a betegség kiújulására.

Hogy szabaduljunk meg a nemi szemölcstől?

A nemi szervi szemölcsöknek sokféle megjelenési formája van, és a kezelés megválasztásában sokféle szempontot kell figyelembe venni. Nem mindegy például, hol helyezkednek el a szemölcsök, mekkorák, mennyi van belőlük, milyen a beteg fájdalomtűrő képessége, mennyire tart a fájdalommal járó beavatkozásoktól, például a fagyasztástól, helyi érzéstelenítéstől. Azt is meg kell gondolni, hogy az alkalmazandó készítménnyel mekkora területet tudunk egy alkalommal kezelni.

Természetesen körültekintően kell eljárni, ha a szemölcsök hüvelybemenetnél és a húgycsőnyílásnál jelennek meg, illetve végbélsebészeti vizsgálat is indokolt a végbélnyílásban vagy körülötte elhelyezkedő kondilómák esetén. Rendkívül fontos a nőbetegeknél azt is tisztázni, hogy a hüvelyben vannak-e szemölcsök.

Hogyan kezeljük a nemi szemölcsöt?

Az előbbiek mellett a kezelés megválasztását nagymértékben befolyásolja az a tény is, hogy a betegek mielőbb szeretnének megszabadulni az összes növedéktől. Ezért - néhány kivételtől eltekintve - azokat az eljárásokat részesítik előnyben, amelyek ezt lehetővé teszik.

A növedék eltávolítására az orvos választhatja a fagyasztást , amikor is speciális palackból folyékony nitrogént fecskendeznek a szemölcsre, mely elhal, és néhány napon belül leesik. A seb hámosodása 14-21 napot vesz igénybe.

Ha az égetést választja, akkor helyi érzéstelenítést követően nagyfrekvenciájú eszközzel megérinti a növedéket, ami a keletkező hőhatás miatt elég. A hámhiány 10-14 napon belül gyógyul. Lézerkezelésnél szintén helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, a gyógyulás ideje 5-7 nap.

A nemi szemölcsök rendkívül kellemetlenek lehetnek, fertőző betegségek nemi szervi szemölcs szemölcs nemi betegségek bőrgyógyászat nemi szemölcs
A nemi szemölcsök rendkívül kellemetlenek lehetnek

Ki is metszhetik a szemölcsöt szikével, ilyenkor a sebszéleket varratokkal zárják. Ezeket az eszközös beavatkozásokat belső immunerősítő kezeléssel lehet kiegészíteni, ennek ellenére nem ritka, hogy többször kell a kezelést ismételni.

Felszínes sebek fognak keletkezni

A betegek döntését befolyásolja az orvosoktól kapott tájékoztatás is, ezért nagyon fontos a megfelelő tanácsadás és információátadás. A kezelés megkezdése előtt tisztázni kell például azt, hogy a kezelések nyomán felszínes sebek fognak keletkezni, a helyileg alkalmazott ecsetelők megszokott mellékhatása az irritatív gyulladás, a hámhiányok kialakulása. Arról is beszélni kell, hogy bármelyik eljárást választjuk a kondilómás növedékek eltávolítására, a kiújulás lehetőségével számolni kell.

A betegnek otthon folytatnia kell a kezeléseket. A növényi sejtméreggel történő ecsetelést akkor ajánlják, ha kevés szemölcsöt kell kezelni. A kezelési utasításnak megfelelően a beteg egymást követő három napon keresztül a növedékeket beecseteli, majd 4 nap szünetet tart. A kezelés mellékhatásaként gyulladt, hámhiányos felületek alakulhatnak ki, melyek a terápia átmeneti megszakítására és helyi hámosító kezelés hatására begyógyulnak. A növényi sejtméregre azonban kevésbé reagálnak a vastagabb bőrrel fedett területeken lévő kondilómák, például a hímvessző testén , a szeméremdombon, a gáton lévő növedékek. Ha a kezelt betegeknél négy hét után sincs javulás, akkor módosítani kell a kezelést.

Az immunválaszt módosító hatóanyagot tartalmazó krém a szervezet immunválaszát aktiválja, ennek következtében a vírusos növedékek eltűnnek.

Nemi úton terjedő betegségek: az öröm ára Századunk (és évezredünk) utolsó szakasza elődeinknek elképzelhetetlen változásokat, az élet egyes területein forradalmi nyitásokat hozott. Talán sehol sem annyira látványos ez a folyamat, mint a testiség területén. A részletekért kattintson !

A kezelést a leírásnak megfelelően hetente háromszor, (például hétfőn, szerdán, pénteken) az esti tisztálkodás és az érintett terület szárazra törlése után kell végezni. A növedékeket a készítménnyel alaposan be kell dörzsölni, majd reggel a kezelt felületet szappanos vízzel le kell mosni. A kezelés 2-4 hetében a kezelt felületen gyulladás, vérzékeny sebek alakulhatnak ki, kellemetlen égető fájdalommal.

Ez a gyulladásos tünetegyüttes megszokott kísérője az immunválaszt módosító kezelésnek, és egyben a kezelés eredményességének előrejelzésére is szolgál. Ezek a tünetek a kezelés befejezését követően pár nap alatt megszűnnek. Mindkét nemben a végbél körül, nőknél a nagyajkak felszínét is érintő, férfiaknál a fitymazsákon belül elhelyezkedő, kiterjedt kondilómák esetében tanácsos ezt a kezelést alkalmazni.

Természetesen érdemes az immunválaszt módosító kezelést azoknál a betegeknél is bevetni terápiás fegyverként, akiknél sebészi vagy egyéb beavatkozást követően kiújul a betegség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra