Mit nevezünk hepatitisnek?

Sok tévhit kapcsolódik a hepatitishez, és rengeteg félelem. Ragályos vagy csak drogokkal terjed? Szex útján terjed-e? Aki elkapja, belehal? De kezdjük az elején: mit kell tudnunk a hepatitisekről?

A hepatitis latin szó, májgyulladást jelent. Akut avagy heveny hepatitisnek nevezzük a hat hónapnál nem régebbi formáját, míg a krónikus vagy idült hepatitis fél évnél tovább fennáll.

Mi okozza?

A legtöbben azt hiszik, valamennyi formája fertőző, pedig ez nem igaz, mert nem minden májgyulladást okoznak vírusok, hogy rögtön egy tévhitet cáfoljunk meg. Májgyulladást okozhatnak bizonyos drogok, gyógyszerek, túlzott alkoholfogyasztás, méreganyagok bejutása a környezetből, valamint létezik autoimmun májgyulladás is, amikor a szervezet valamiért a saját máját támadja meg.

Természetesen legtöbben a vírusok okozta hepatitist ismerik, és általában ezek is váltják ki leggyakrabban a sárgasággal járó heveny májgyulladást. A hepatitist okozó vírusok csoportjába tartozik az A, B, C, D, E hepatitis vírus. Lehetnek más kórokozók is a bűnösök, például az Epstein-Barr vírus és a citomegalovírus, a herpes vírusok, adenovírusok. Krónikus májgyulladás ezekben az esetekben nem alakul ki.

Általában a világ minden táján igaz az, hogy jóval több hepatitises beteg van, mint amennyit az egészségügyi rendszer nyilvántart. Ennek fő oka, hogy sok a sárgaság nélkül, alattomosan kezdődő betegség, mely a legsúlyosabb tünetekig (májzsugor, májdaganat) panaszmentes lehet. E betegségek kezdeti tünetekei, ha vannak is, nagyon könnyű összekeverni egy ártalmatlan gyomorhuruttal, így valószínű, hogy elszenvedőjük egyáltalán nem fordul orvoshoz. Pedig a hepatitis súlyos betegséggé fajulhat, mely a máj nagyon sok funkcióját érinti: például csökkenhet az epeelválasztás, valamint a máj méregtelenítő tevékenysége (detoxikációs funkciója) is károsodik. Megfelelő gyógykezeléssel ezek megelőzhetők lennének, ha a gyulladást, illetve a fertőzést időben felismerik.

Miről ismerhető fel a heveny szakasz?

Fontos, hogy figyeljünk a leggyakoribb panaszokon - úgymint hányinger, étvágytalanság, gyengeség, láz, hasi puffadás, teltségérzés és fájdalom, izom- és ízületi fájdalmak - kívül olyanokra is, melyek csak két-három hétig észlelhetők, és jóval jellegzetesebbek: sötét vizelet, sárgaság, világos színű széklet, testszerte jelentkező heveny viszketés. Különösen fontos ez akkor, ha valamilyen egzotikus országban jártunk, esetleg védekezés nélkül éltünk nemi életet. A saját egészségünk ez utóbbi esetben is fontosabb kell, hogy legyen a szégyenérzetnél: keressünk fel orvost minél hamarabb a legkisebb gyanúnál is, legfeljebb kiderül, hogy tényleg csak gyomorrontásunk vagy valami egészen más problémánk van.

Diagnózis

A sárgasággal jelentkező heveny májgyulladás könnyen felismerhető. Ezzel szemben az idült májgyulladás (krónikus hepatitis) alattomos betegség: évekig pusztíthatja a májsejteket anélkül, hogy a beteg bármilyen komoly tünetet mutatna, sőt teljesen panaszmentes is lehet. Szerencsére ma már a megfelelő tesztekkel a vérből ki tudják mutatni nemcsak a betegség tényét, de még azt is, hogy melyik vírus okozza.

Feltűnő lehet a laboratóriumi leletekben a májenzimek (GPT, GOT) emelkedése. A vírust kimutató teszt elvégzése mindenkinek hasznos lehet, aki valamiért veszélyeztetett, például akinek több szexuális partnere volt, illetve aki kábítószert használt, nem megbízható helyen tetováltatta magát vagy vérátömlesztést kapott 1992 előtt, korábban ugyanis nem szűrték a vérellátók a véreket hepatitis C-re. A hepatitis C-ben szenvedő betegek többsége vérkészítménnyel kapta a fertőzést, például műtét, baleset kapcsán, vagy szüléskor . Az egészségügyi dolgozók között is gyakoribb a betegség.

Ma már lehetőség van gyorstesztek végzésére is hazánkban. A legújabbak már a nyálból is ki tudják mutatni a hepatitis-C vírus elleni ellenanyagot 20 perc alatt (anti HCV). Hasonló teszt áll rendelkezésre az AIDS (HIV) kimutatására is.

Tudta-e Tesztelje magát, hogy veszélyeztetett-e hepatitis-C-re ?
További információk a Májbetegekért Alapítvány honlapján .

Mi a teendő hepatitis esetén?

Ha kiderül, hogy fertőzöttek vagyunk hepatitis B-vel vagy C-vel, szeretteink védelme érdekében vigyázzunk arra, hogy senki ne használjon velünk közös körömvágó eszközt, fogkefét, borotvát és védekezzünk óvszerrel (csak a hepatitis B terjed szexuális úton; a hepatitis C átviteléhez vérkontaktus szükséges). Gondoskodjunk róla, hogy minden családtagunk, akivel egy háztartásban élünk, be legyen oltva hepatitis B ellen. Ha hepatitis A vagy E támadott meg minket, az a legfontosabb védekezés, hogy mossunk nagyon sűrűn kezet vírusölő fertőtlenítőszerrel, különösen a mellékhelyiség használata után és étkezés előtt.

Heveny, sárgasággal járó májgyulladás esetén a beteg elkülönítés, megfigyelés és tüneti kezelés céljából kórházba kerül, a javulás jelentkezésekor már otthon lábadozhat, de teljes gyógyulásáig ellenőrzik, gondozzák a fertőző betegségekben jártas szakorvosok.

Nem kell megijednünk: az időben felfedezett májgyulladás jól kezelhető, a vírus még makacs esetekben is a betegek többségéből kiirtható, bár a kezelés hosszadalmas lehet és nagy körültekintést igényel. Krónikus májgyulladás B, C és D vírussal történt fertőzésből alakulhat ki. Ezek időben történő felismerése nagyon fontos, ebben segítséget nyújtanak a szűrővizsgálatok. Hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésünkre a hepatitis B vírus szaporodásának gátlására.

A hepatitis C vírus ellen direkt vírus ellenes (DAA) gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek a vírus szaporodását speciálisan gátolják. Az interferon - mentes, tablettás készítmények rendkívül hatékonyak, 98-100%-os gyógyuláshoz vezetnek. Mellékhatásuk nem számottevő, nem befolyásolják a betegek életminőségét, munkavégző képességét, és legtöbbször a terápia időtartama is lényegesen rövidebb.

Hogy Önnek is lehet-e esélye, oka a májbetegségre, végezze el rövid tesztünket, amelyből kiderül. Ide kattintva megtalálja a rövid kvízt a krónikus májgyulladás felismerésére.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: