Merkely: maszkot kellene hordani zárt térben

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

A légúti fertőzésekre - amilyet az új típusú koronavírus is okoz - jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért itt vissza kellene térni a maszk használatára, például az irodákban - vélekedett a rektor.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus megelőzés, koronavírus nyár, koronavírus ősz, koronavírus maszk, koronavírus második hullám, koronavírus országos szűrés
Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra. Fotó: Getty Images

Mire számíthatunk ősszel?

A jövőbeli kilátásainkkal kapcsolatban úgy fogalmazott, ő arra számít, hogy november környékén ismét emelkednek majd a koronavírussal összefüggő esetszámok. Nem véletlen, hogy világszerte mindenhol arra törekednek, hogy ekkorra elkészüljön a vakcina - fűzte hozzá.

Koronavírus: mit tegyünk, hogy ne legyen 2. hullám? A válaszért kattintson ide!

Megemlítette továbbá, hogy egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehet, ezért másfajta stratégiára lesz szükség, ha megérkezik Magyarországra is a koronavírus-járvány második hulláma. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása - jelezte.

Újabb országos szűrés jöhet

A rektor arról is beszélt, hogy a tervek szerint október környékén - amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek - újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot. Kitért arra is, hogy mind Magyarországon, mind pedig külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálesetek száma, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.

Koronavírus: kéz a kézben halt meg az 53 éve együtt élő idős házaspár - olvassa el a megható történetet társportálunkon, az nlc.hu -n!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: