Merkely: Európában még zajlik az ötödik hullám

A hétvégén 8370 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 3615 beteget pedig kórházban ápoltak. Közülük azonban már csak 132 -en szorultak lélegeztetésre. Három nap alatt 197-en haltak meg a járvány következében - derült ki a hétfői kormányzati adatokból.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Senior Akadémia keretében tartott hétfő esti előadásában úgy fogalmazott: Európában még zajlik az ötödik hullám, de relatíve javul a helyzet. Azt mondta a Népszava tudósításában , hogy mindenhol csökkenek az esetszámok. Az omikron kevesebb súlyos megbetegedést okozott, valamelyest kisebb volt a halálozás, de a vírusnak kitett, fogékony, oltással nem védett lakosságból szinte mindenkit meg tudott fertőzni. A rektor felidézte, hogy míg a harmadik hullámban 45 ezer megbetegedés és 16 ezer haláleset volt, a negyedikben 437 ezer beteg és 9 ezer halott, az ötödik, omikron vírus okozta hullámban 517 ezer megbetegedés mellett, 4260-an haltak meg.

dsada
Hat és félszeres a különbség az oltatlanok javára a lélegeztetésre szorulók körében (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

Magyarországon nagyjából 6,5 millió embert oltottak be idén február végéig. Legalább két vakcinát 6,1 millióan kaptak. A 80 év felettieknek valamivel több mint kétharmada védettnek tekinthető, de meglepő módon a legnagyobb arányban 87,2 százalékban a 70 és 80 év közöttiek lettek beoltva. A náluk fiatalabb korosztályok átoltottsága csekélyebb. Például a 25-49 éveseknél már csak 63 százalék, míg a 18 -24 éveseknél 55 százalék. Az általános és középiskolai tanulóknak pedig már csak a harmadának van két oltása. Mindez annak ellenére alakult így, hogy számos adat egyértelműen bizonyította, hogy minél magasabb a vakcináció, annál alacsonyabb a halálozás.

Merkely emlékeztetett arra, hogy egy bizonyos szint, 65-66 százalékos átoltottság alatt mind a halálozási, mind a súlyos megbetegedési adatok nagyobbak. A professzor erről adatokat is mutatott: ábrája szerint 3,6-szer gyakrabban kerültek kórházba azok, akik nem kaptak oltást, szemben a kétszer oltottakkal. Még nagyobb, hat és félszeres a különbség az oltatlanok javára a lélegeztetésre szorulók körében. Merkely megjegyezte: nincs 100 százalékos megelőzési lehetőség, hiszen ahány ember, annyi társbetegség, de az egyértelműen látszik az adatokból, hogy ha valaki megkapta a két oltását, annak lényegesen nőttek az esélyei a vírussal szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra