Merkely: Európában még zajlik az ötödik hullám

A hétvégén 8370 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 3615 beteget pedig kórházban ápoltak. Közülük azonban már csak 132 -en szorultak lélegeztetésre. Három nap alatt 197-en haltak meg a járvány következében - derült ki a hétfői kormányzati adatokból.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Senior Akadémia keretében tartott hétfő esti előadásában úgy fogalmazott: Európában még zajlik az ötödik hullám, de relatíve javul a helyzet. Azt mondta a Népszava tudósításában , hogy mindenhol csökkenek az esetszámok. Az omikron kevesebb súlyos megbetegedést okozott, valamelyest kisebb volt a halálozás, de a vírusnak kitett, fogékony, oltással nem védett lakosságból szinte mindenkit meg tudott fertőzni. A rektor felidézte, hogy míg a harmadik hullámban 45 ezer megbetegedés és 16 ezer haláleset volt, a negyedikben 437 ezer beteg és 9 ezer halott, az ötödik, omikron vírus okozta hullámban 517 ezer megbetegedés mellett, 4260-an haltak meg.

dsada
Hat és félszeres a különbség az oltatlanok javára a lélegeztetésre szorulók körében (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

Magyarországon nagyjából 6,5 millió embert oltottak be idén február végéig. Legalább két vakcinát 6,1 millióan kaptak. A 80 év felettieknek valamivel több mint kétharmada védettnek tekinthető, de meglepő módon a legnagyobb arányban 87,2 százalékban a 70 és 80 év közöttiek lettek beoltva. A náluk fiatalabb korosztályok átoltottsága csekélyebb. Például a 25-49 éveseknél már csak 63 százalék, míg a 18 -24 éveseknél 55 százalék. Az általános és középiskolai tanulóknak pedig már csak a harmadának van két oltása. Mindez annak ellenére alakult így, hogy számos adat egyértelműen bizonyította, hogy minél magasabb a vakcináció, annál alacsonyabb a halálozás.

Merkely emlékeztetett arra, hogy egy bizonyos szint, 65-66 százalékos átoltottság alatt mind a halálozási, mind a súlyos megbetegedési adatok nagyobbak. A professzor erről adatokat is mutatott: ábrája szerint 3,6-szer gyakrabban kerültek kórházba azok, akik nem kaptak oltást, szemben a kétszer oltottakkal. Még nagyobb, hat és félszeres a különbség az oltatlanok javára a lélegeztetésre szorulók körében. Merkely megjegyezte: nincs 100 százalékos megelőzési lehetőség, hiszen ahány ember, annyi társbetegség, de az egyértelműen látszik az adatokból, hogy ha valaki megkapta a két oltását, annak lényegesen nőttek az esélyei a vírussal szemben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)