Megtalálták a Lyme-kór gyenge pontját

Az amerikai Yale Egyetem kutatói felfedeztek egy fehérjét, ami segít megvédeni a gazdaszervezetet a kullancscsípés terjesztette fertőzéstől, a Lyme-kórtól. A felfedezés egyaránt segíti a betegség diagnosztizálását és kezelését.

Milyen tünetek fellépése esetén merül fel a Lyme-kór gyanúja? Részletek itt.

Észak-Amerikában a Lyme-kór a leggyakoribb baktériumközvetítő állat által terjesztett betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okoz. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás. A betegség lefolyása változatos, a fertőzöttek többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, állapotukat pedig könnyen lehet antibiotikummal kezelni. Egyes esetekben azonban a kezeletlen fertőzés átterjedhet a szívre, az ízületekre, az idegrendszerre és más szervekre.

A Lyme-kórt - csípésük által - kullancsok terjesztik
A Lyme-kórt - csípésük által - kullancsok terjesztik. Fotó: Getty Images

A kutatók több mint ezer emberi gént juttattak élesztőbe, majd elemezték kölcsönhatásukat a kórokozó 36 mintájával. Találtak egy fehérjét, a peptidoglikánfelismerő protein 1-et (PGLYRP1), amely korai jelzőrendszerként működik az immunrendszer számára, amikor a szervezetet baktériumfertőzés éri. Az elvégzett kísérletek alapján a PGLYRP1-fehérje hiányában egy Lyme-kóros egér szervezetében sokkal magasabb a baktériumok mennyisége, mint azoknál az egereknél, amelyeknek van ilyen fehérjéje. A fehérjehiányos egerek immunrendszere kimutathatóan rendellenesen működik - írták a kutatók tanulmányukban.

"Segítheti a fertőzés elleni harcot, ha stimuláljuk az emberi szervezetet, hogy több ilyen fehérjét állítson elő" - hangsúlyozta Erol Fikrig epidemiológus professzor, a tanulmány egyik szerzője. Fikrig és kollégái azt is vizsgálják, hogy a magasabb PGLYRP1-szintű emberek kevésbé hajlamosak-e a Borrelia burgdorferi okozta fertőzésre, ez ugyanis segítene megmagyarázni, hogy egyes fertőzöttek miért győzik le könnyebben a betegséget.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)