Mégsem lesz védőoltás a HIV ellen

Hiába azonosították a HIV-vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa.

Ahogy a napokban a HáziPatika.com-on is olvashatták, a szerzett immunhiányos tünetegyüttest (AIDS) okozó vírus, a HIV egy újabb törzsét azonosították amerikai kutatók. Legutóbb tizenkilenc éve azonosították a rettegett vírus egy új, addig ismeretlen altípusát.

HIV, AIDS, vírus, vírustörzs, védőoltás
HIV, AIDS, vírus, vírustörzs, védőoltás

A humán immundeficiencia-vírusnak (HIV) két típusa ismert: a világjárványt okozó HIV-1, és a kevésbé elterjedt HIV-2. A HIV-1 genetikailag négy csoportra oszlik: M, N, O és P csoportokra. Az M-csoporton belül eddig kilenc altípust ismertek, ezeket A-tól K-ig terjedő betűkkel jelölik. A közelmúltban azonban kimutatták a tizedik törzset, az L-altípust.

Nem lesz védőoltás

A HIV-1 M-csoport L-altípus néven azonosított vírustörzset a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő három ember vérében találták. Bár felfedezése jelentős, a szakértők szerint nem ad okot az aggodalomra: ez a törzs egyrészt rendkívül ritka, másrészt pedig a jelenlegi HIV-gyógyszerek ugyanúgy hatásosak ellene, mint a többi ismert vírustörzs ellen. A HIV felfedezése óta azonban már 35 év telt el, és a kutatók bármennyire is igyekeznek, még az újabb és újabb altípusok beazonosításával sem tudnak védőoltást létrehozni.

Újabb túlélője van a HIV-nek - részletek itt!

"A vírus folyamatosan változik, így hiába találnak újabb altípusokat, gyakorlatilag lehetetlen kidolgozni a védőoltást. A HIV-vírus megfelelő gyógyszeres kezelés mellett több évtizeden keresztül tünetmentes lehet, a következő orvosi cél a teljes gyógyultság, amely eddig két esetben fordult elő" - magyarázta Szlávik János.

Az emberhez különböző emlősök - gorilla, csimpánz - által jutottak el ezek a vírusok, amelyek nemcsak keverednek, hanem a szervezetben mutálódnak is. Magyarország egyébként az alacsonyan HIV-fertőzött státuszba tartozik: 1986 óta háromezer ember fertőződött meg a vírussal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső