Megnyílhatnak a vidéki parkok és strandok is

Több vidéki településen újranyithatnak a szabadidőközpontok, a parkok és a strandok, de a koronavírussal kapcsolatos biztonsági előírások továbbra is érvényesek. Sok kirándulóhelyeken még a hétvégén is lesznek korlátozások. Emellett több helyen már a héten újranyitnak a piacok és a vásárok is, ám helyenként változik a 65 éven felüliek számára meghatározott vásárlási idő. Az arc eltakarása mindenki számára kötelező.

A Csongrád megyei Makón szombaton nyit a Maros-parti Kalandparton a strand és a központi büfé, a szabadtéri játékok azonban még nem használhatók. Újra várja a vendégeket a Lombkorona sétány is, de a látogatóknak több járványügyi óvintézkedést be kell tartaniuk: a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében kötelező a szájmaszk viselése és a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítő használata. Hódmezővásárhelyen a kedden megnyitott Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodában külön idősávokat jelöltek ki: a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között használhatják a kültéri medencéket, a fiatalabbak pedig 9 óra előtt, valamint délután úszhatnak. Szombattól újra látogatható a hévízi tófürdő is, azonban egyelőre csak a szabadtéri részleg nyit ki.

Koronavírus: így strandolhatunk a járvány idején - kattintson a részletekért!

A Szentesi Sport- és Üdülőközpont 25 méteres kültéri medencéjét szerdától használhatják az úszók, a termálvizes medencéket azonban egyelőre nem üzemeltetik. A hétfőn újranyitott Szegedi Vadasparkot kizárólag a távolságtartásra vonatkozó előírások betartásával látogathatják a vendégek. Szombathelyen szerdán megnyíltak a rekreációs övezetek közelében lévő parkolók, így már az autóval érkezők is látogathatják ezeket a helyszíneket. Pénteken megnyitják a játszótereket is, ahol tájékoztató táblákon ismertetik a koronavírus-járvány idején is biztonságos használatukat. A városban várhatóan május 13-ától valamennyi óvodában és bölcsődében tartanak ügyeletet, ötfős csoportokban foglalkoznak majd a gyerekekkel.

Van, ahol még várni kell a nyitásra

Somogy megyében a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont megkezdte a nyitáshoz szükséges előkészületeket, de vendégeket csak a kormányzati részletszabályok ismeretében fogadnak majd. Úgy vélik, három-négy hét még biztosan kell ahhoz, hogy a fürdőzni vágyók használhassák a létesítményeket. Siófok fokozatosan megnyitja óvodáit és bölcsődéjét, azonban egyelőre zárva marad az összes közterületi játszótér, a könyvtár és a város kulturális központja is. Hétvégére pedig ismét lezárják a város part menti Rózsakertjét a turisták elől.

Győr-Moson-Sopron megyében a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. fertőtlenítette a soproni parkerdőben az összes szabadtéri játszóterét és a kilátókat, így ezek ismét látogathatók. A Károly-kilátó és a Kőhalmy Vadászati Múzeum azonban továbbra is zárva marad a koronavírus-helyzet miatt. A székesfehérvári központtal működő VADEX Mezőföldi Zrt. péntektől újra megnyitja Fejér megyei szabadtéri közjóléti létesítményeit, vadasparkját és kilátóit. Így tehát ismét látogatható lesz a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, a Bence-hegyi kilátó, a Gaja-völgyi Tájcentrum a Károlyi-kilátóval együtt, valamint a Soponyai Ökoturisztikai Központ. A nem szabadtéri létesítmények és múzeumok - vagyis a fehérvárcsurgói Bársony-ház, a soponyai Erdészeti-Vadászati Múzeum és a sukorói tájház, beleértve a halászati múzeumot - továbbra is zárva tartanak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vidék, koronavírus piac, koronavírus strand, koronavírus parkok,
Május 4-étől már a vidéki edzőtermek is megnyithattak. Fotó: Getty Images

Kreatív megoldások, adományok

A koronavírus-járvány okozta helyzetben a pécsi Csorba Győző Könyvtár új szolgáltatást indított: szerdától néhány száz forintért heti egyszer házhoz viszik a kikölcsönzött könyveket a beiratkozott olvasóknak. A Pécsi Egyházmegye pedig szombaton online módon igyekszik pótolni a máriagyűdi gyalogos zarándoklatot. Az egyházmegye egész napos élő adással jelentkezik majd Máriagyűdről.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a gazdasági társaságok is részt fontos szerepet vállalnak: adományokkal, illetve szolgáltatásaik újraindításával segítenek. A Videoton Holding Zrt. például magas minőségű félálarcokat adományozott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórháznak, amelyhez a társaság 3D technológiával gyártotta a legmagasabb fokú védelmet garantáló szelepet. Emellett a cégcsoport vásárolt három lélegeztetőgépet is a megyei kórháznak, kettőt pedig a Dél-Pesti Centrumkórháznak. Emellett még ötöt terveznek beszerezni, amelyekkel kapcsolatban már egyeztettek a dunaújvárosi és a kaposvári kórházzal.

A siófoki központú Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. újraindította egyes, a koronavírus-járvány terjedésének mérséklése érdekében márciusban felfüggesztett tevékenységeit. Többek között a csatornabekötések átvételét, a szakfelügyelet biztosítását, a hálózatdiagnosztikát és a külsős megrendelésre végzett laborvizsgálatokat látják el újra. A bekötési vízmérők cseréjét és leolvasását a tervek szerint június elején kezdik meg. A cégnél ugyanakkor továbbra is szünetel a személyes ügyfélfogadás.

Nyitnak a piacok és a vásárok

Több vidéki településen a héten újranyitnak a piacok és a vásárok is. Győr-Moson-Sopron megyében például a soproni piacon már ismét minden árucikket lehet értékesíteni, rendes nyitvatartás mellett. Ám 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek vásárolhatnak, és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében mindenkinek kötelező maszkot viselnie. Az eladóknak a gumikesztyű használatát is előírták. Maszk viselése és a másfél méteres távolság megtartása mellett a 65 év alattiak ismét létszámkorlátozás nélkül vásárolhatnak a szombathelyi piacon, az idősek viszont még mindig csak 8 és 10 óra között tartózkodhatnak a vásárcsarnok épületében, egyszerre maxiumom 100-an. A pécsi vásártér vasárnap nyit ki a vásártér, ám az árusok csak védőmaszkban árusíthatnak, a vásárlók pedig csak maszkban vagy az arcukat eltakarva léphetnek be a területre. Kaposváron szintén vasárnap nyit újra a vásár, hasonló feltételekkel.

A nagykanizsai élelmiszerpiacon megszűnt a "látogatási idősáv", tehát mindenki korlátozás nélkül keresheti fel a piacot. A vásárcsarnok élelmiszerpiaca már vasárnaponként is nyitva tart majd, és ismét lesz bolhapiac is. Miskolcon a hétvégén a használt és új termékeket árusító Zsarnai piac is megnyílik A szombaton és vasárnap 6 és 14 óra között nyitva tartó piac területén egyidejűleg legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak. A koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében az arc eltakarása az árusoknak és a vásárlóknak is kötelező. Balassagyarmaton pénteken nyitják meg a városháza előtti helyi termelői piacot. A városi piac 65 év felettiek részére fenntartott idősávjáról a városlakók szavazhatnak, az időkorlát május 11-től lép életbe. Szegeden, a Mars téri piacon is hétfőtől változnak az idősávok: a 65 év felettiek ezentúl 10 és 12 óra között vásárolhatnak.

Megszállottan építi a tökéletes kertet a karanténban élő házaspár - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső