Mégis messze vagyunk a HIV gyógyításától

Bár egyre több kísérleti gyógyszer ér a tesztelés végző fázisába, egy magyar szakértő óvatosságra int. Szerinte a tudomány még nem tart ott, hogy legyőzzük az AIDS-t okozó vírust.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a hónap elején világgá kürtölték, hogy hamarosan három kísérleti gyógyszernél is befejeződnek a tesztelések, és a remények szerint legalább egyből hatékony vakcinát tudnak kifejleszteni a HIV-betegség ellen. Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa azonban az Inforádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy ezeket a híreket kétkedéssel kell fogadni.

Így terjed a HIV A HIV-fertőzés terjedésével kapcsolatban számos tévhit, sőt rémhír kering a köztudatban, pedig sok szempontból rendkívül fontos lenne, hogy a témáról helyes információkkal rendelkezzen a társadalom. Részletek itt!

"Az a baj, hogy 30 éve december 1-je, vagyis az AIDS-világnap környékén mindig bejelentenek ilyen világszenzációkat. Azt gondolom, hogy csak géntechnikai módszerekkel lehet a vírus genetikai információit kivágni, és ott jelenleg még nem tart a tudomány, hogy ez sikerülne" - fejtette ki véleményét az infektológus, majd hozzátette: "a HIV-betegség 1995-ig egyenlő volt a halállal. Azóta ez a betegség kezelhető. Az utóbbi néhány évtizedben gyógyíthatóvá sajnos nem vált, de megfelelő gyógyszerekkel teljesen kordában lehet tartani, hosszú évtizedekkel meg lehet hosszabbítani az életet."

Bár több gyógyszer kifejlesztésén is dolgoznak, a szakértő szerint még messze az áttörés. Fotó: iStock
Bár több gyógyszer kifejlesztésén is dolgoznak, a szakértő szerint még messze az áttörés. Fotó: iStock

Nincs pánik, de több a beteg

Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a mai fiatalok kevésbé tartanak a szexuális úton terjedő betegségektől, és ezért nem foglalkoznak kellően a védekezéssel. A legtöbben azt gondolják, ha esetleg HIV-vel fertőződnek, akkor is teljes életet élhetnek. "Ez igazából nem így van. Rendkívül sok testi és lelki szenvedéssel jár együtt ez a betegség. Ráadásul a felelőtlen szexuális magatartás következtében elkezdett emelkedni a nemi úton terjedő betegségek száma, tehát a szifilisz, a kankó, a gonorrhoea és a HPV. Úgy tűnik, a mai fiatalok sokkal kevésbé vigyáznak magukra" - mutatott rá a szakorvos.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció