Már Hollandiában a veszélyes vírus

Csütörtökön Hollandiában immár a második eset bukkant fel, amelyben a veszélyes koronavírus, a MERS fertőzését azonosították. Szaúd-Arábiában több mint 500 embert fertőzött meg a kórokozó. Az Egészségügyi Világszervezet még nem hirdetett vészhelyzetet.

A holland egészségügyi hatóság, a RIVM közölte, hogy egy szaúd-arábiai látogatás során megfertőződött egy nő a MERS-vírussal (Middle East Respiratory Syndrome, közel-keleti légúti tünetegyüttes). Ő a második fertőzött a nyugat-európai országban. A nő együtt utazott a rokonával, akinek a megbetegedését szerdán közölték. A nő most a hollandiai Zwolle kórházának karanténjában tartózkodik. Állapota stabil – írja a német Focus magazin online kiadása.

Az USA-ban már két esetet jelentettek. Az első beteg állapota egyébként javult időközben. A MERS koronavírus először 2012 szeptemberében bukkant fel. Súlyos légúti fertőzést azonosítottak a betegekben, amelyet egy a SARS-vírushoz hasonló kórokozó váltott ki. Bár náthaszerűen kezdődhet a megbetegedés, súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet. A SARS, amely szintén koronavírus volt, terjedése idején 800 ember halt meg tíz évvel ezelőtt. A SARS-nál azonban a MERS súlyosabb, hiszen veseelégtelenséget is okozhat. Egyelőre nincs oltóanyag a vírus ellen, amely 40 százalékos halálozást okoz.

A MERS elsősorban az Arábiai-félszigeten bukkant fel. A legsúlyosabban érintett ország Szaúd-Arábia, 500 esettel és 160 halottal, 2012 óta. Március óta ott megugrott a fertőzések száma, két kórházi alkalmazott is belehalt ebbe.

Egyre terjed a veszélyes vírus. (Fotó: Europress)

A MERS-vírus elsősorban denevérekben fordul elő. Ám a mostani fertőzést valószínűleg tevék válthatták ki az arab országban. A két hollandiai beteg is meglátogatott előzőleg egy dromedárfarmot Szaúd-Arábiában. Az első amerikai MERS-beteg Nagy-Britannia érintésével jutott el Szaúd-Arábiából Amerikába, ő az egészségügyben tevékenykedett.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO egyre jobban aggódik a MERS miatt, de még nem hirdetett nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, mert nem jelentettek olyan fertőzést, amelynek során emberről emberre adódott volna át a betegség. Ugyanakkor a WHO szerint sincs túl sok eszköz, amivel a MERS ellen felléphetnének. A helyzet komolyan súlyosbodott, állítja a szervezet, amelynek egy katasztrófa-bizottsága Genfben ülésezett.

Ugyanakkor a WHO minden érintett államot jobb megelőzésre és a fertőzés ellenőrzésére szólított fel. Gyorsabban kellene környezettanulmányokat végezni és állatkísérleteket folytatni, hogy többet tudjanak meg a terjedési útvonalakról és kockázatokról.

Időközben a vírus a Közel-Keleten, Európában, Afrikában és Ázsiában is felbukkant. A szakértők attól tartanak, hogy az iszlám szent helyeire, Szaúd-Arábiába zarándokló tömegek a vírust világszerte elterjeszthetik. Mekkában, a legfontosabb helyszínen máris megjelent a vírus: egy negyvenéves nőt kellett kórházba szállítani.

A muzulmánok lakta országok közül Indonéziában például a hívőknek máris azt ajánlották a hatóságok, hogy halasszák el zarándokútjukat addig, amíg a fertőzésről többet nem lehet tudni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: