Macskakarmolási betegség

A macskakarmolási betegséget, 1989-ben azonosították. Elsősorban a bőrt, majd a környéki nyirokcsomókat érintő betegség. A bőrbe házimacska karmolása révén kerül, és a fertőzés első négy hetében speciális festéssel lehet kimutatni.

Tünetek

Láztalan, fájdalommentes, krónikus nyirokcsomó-gyulladás (adenopátia), amelyet néha genny megjelenése és a fehérvérsejtszám emelkedése (leukocytózis) kísér.

Okok

A macskakarmolási betegség a bőrt, majd a környéki nyirokcsomókat érintő betegség. A betegséget a Bartonella henselae bacilus okozza, amely többnyire a házimacska karmolása révén kerül a bőrbe, majd a nyirokcsomókba. A kórokozót a nyirokcsomó biopsziás anyagából a fertőzés első négy hetében speciális festéssel lehet kimutatni. A Bartonella henselae bacilust először 1989-ben azonosították.

Kezelés

A legfontosabb a megelőzés: a macskakarmolás nyomait először vízzel és szappannal, majd fertőtlenítőszerrel gondosan és alaposan meg kell tisztítani. A gyógyulás általában magától is bekövetkezik, ha mégsem, antibiotikumok (tetracyclinek) adásával elősegíthető. 23. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció