Lehetetlen felmérni a járvány következményeit

Bár még messze nem ért véget a koronavírus-járvány Olaszországban, érthető, hogy sokan arra kíváncsiak, mi várható utána. Az olasz statisztikai intézet közlése szerint azonban ezt egyelőre nem lehet felbecsülni.

Európán belül egyelőre Olaszországot sújtja legdurvábban a koronavírus-járvány, ezzel összefüggésben ott hozták meg a legszigorúbb korlátozásokat, amelynek a gazdaságra is katasztrofális hatásai vannak. Az olasz statisztikai intézet, az Istat "általános sokként" értékelte a helyzetet. Az 1926-ban alapított, Rómában működő hivatal elemzésében elismerte, hogy soha nem látott ehhez hasonlót.

Lefelé tart a járványgörbe az olaszoknál Bár a koronavírus-járvány áldozatainak száma átlépte a 17 ezret, a járványgörbe elkezdett lefelé ívelni Olaszországban. A szakértők azonban óva intenek a korai örömtől. Részletek itt.

Számításaik szerint, ha az óvintézkedések - vagyis a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások, valamint a kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom leállítása - április végéig eltartanak, ez az éves olaszországi fogyasztás több mint 4 százalékos visszaeséséhez vezet. Ha a gazdaság újraindítása ennél később, májusban vagy júniusban lesz lehetséges, 10 százalékos fogyasztáskieséssel kell kalkulálni.

Bari piacán is bezárt az árusok fele, a vásárló is jóval kevesebb. Fotó: Getty Images
Bari piacán is bezárt az árusok fele, a vásárló is jóval kevesebb. Fotó: Getty Images

A járványhelyzet következtében 2,2 millió olaszországi vállalkozás állt le: ez az összes vállalkozás 49 százaléka és az exportáló vállalatok 65 százaléka. A leállás 7,4 millió dolgozót érint. A szakmai kamarákat tömörítő Unioncamere előrejelzései szerint az olaszországi foglalkoztatási mutató az idén 420 ezer dolgozóval csökken, 50 százalékuk a turizmusban veszíti el munkáját.

Ez a terület tudott egyedül növekedni

Egyedül az élelmiszer-nagykereskedelem mutat növekedést, márciusban több mint 8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az olaszok 38 százaléka a járvány miatt bevezetett óvintézkedések első heteiben nagy mennyiségű élelmiszertartalékot halmozott fel, és az élelmiszervásárlás azóta is folyamatos.

A felmérések szerint az olaszok 30 százaléka 72 órát "sem bír ki" anélkül, hogy elmenjen élelmiszert vásárolni: a tészta, rizs és gabonafélék vásárlása 26 százalékkal, a tej, sajt zöldség-gyümölcs vásárlása 17 százalékkal emelkedett. A nagyobb élelmiszerüzletekben foglalt házhoz rendelések aránya 90 százalékkal nőtt.

Hétszáz gyerek énekelte együtt a remény dalát, a megható videót megnézheti az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: