Kullancsok is okozhatnak koronavírusos tüneteket

A koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei jelentkeznek a kullancsok által terjesztett fertőzések, például Lyme-kór, kullancsencephalitisz esetén is - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Kullancsszövetség.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok? Korábbi cikkünkben ezeket vettük sorra.

Veszélyesnek tartják, hogy a járványhelyzet miatt a lakosság, de még az orvosok is elsősorban koronavírus-fertőzésre gyanakodnak láz, fáradékonyság, izomfájdalom esetén - írta Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. A meleg idő beköszöntével ugyanis az emberek kiözönlenek a kullancsokkal telített kertekbe, mezőkre, erdőkbe, és nem veszik észre a csípést, amelyek után hasonló tünetek jelentkeznek.

Fontos tudni, hogy Magyarországon minden másodikkullancsfertőző, a fertőzők 95 százaléka pedig csípéskor a Lyme-kór hatféle bacilusa közül legalább egyet befecskendez áldozatába. És nemcsak ettől kell tartani: Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa néhány napja felhívta rá a figyelmet az Inforádióban, hogy az eddigi 20-30 mellett két új kullancsfaj is megjelent hazánkban.

Magyarországon 20-30 kullancsfaj él, de a behurcolás folyamatos. Fotó: Getty Images
Magyarországon 20-30 kullancsfaj él, de a behurcolás folyamatos. Fotó: Getty Images

A behurcolás miatt folyamatosan terjednek el az új kullancsfajok, ennek egyik oka a vándormadarak mozgása. Az enyhe telek miatt a trópusi és szubtrópusi kullancsfajok is képesek áttelelni Magyarországon, amik közül van néhány igen veszélyes fajta. Újabban a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes fajokat is megfigyelték itthon, amelyek a krími-kongói vérzéses lázat terjesztik. A betegség az ebolához hasonlóan belső vérzésekkel jár, amely az esetek harmadában halált okoz.

A vándormadarak szerencsére azonban nem ideális vírusgazdák, a szakértő kifejtette, hogy ahhoz, hogy kialakuljon egy helyi fertőzési góc, a vírusnak szüksége volna fenntartó gerinces állatokra is. Többek között ezért is fontos, hogy a szokásosnál is körültekintőbben védjük magunkat és házi állatainkat a séták, kirándulások alkalmával. Használjunk kullancsriasztó spray-t, kutyánknak nyakörvet vagy tablettát, vásároljunk kullancseltávolító csipeszt és kanalat, hazaérkezés után pedig a család bundás és nem bundás tagjait is alaposan ellenőrizzük.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció