Koronavírus: "válság előtt állunk"

Az új koronavírus terjedése elleni erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség - hívta fel a figyelmet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A járvány ugyanis - ahogy ő fogalmazott -, döntő ponthoz érkezett.

A koronavírus gyors terjedése miatt akár világjárvány is kialakulhat. "Most azonban nem a félelemnek van itt az ideje, hanem afertőzésmegelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek" - fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazza Luigi Di Maio olaszt külügyminiszter is. Mint mondta, a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti. A legfrissebb adatok szerint Olaszországban már több mint 400 személy tesztje bizonyult pozitívnak, és 12-en veszítették életüket. Jelenleg több mint 12 tartományból jelentettek betegeket, többségük az északi gócpontokon járt. Közben már Franciaországból is jelentették az első halálos áldozatot. "Válság előtt állunk, még csak most érkezik a járvány" - mondta a haláleset kapcsán Emmanuel Macron francia elnök.

Eddig egyetlen tagállam sem jelezte a határellenőrzés bevezetését az Európai Unió területén szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belül. A tagállamok és a schengeni övezet társult országai továbbra is szokásos rendszer szerint ellenőrzik az unió külső határait, a koronavírus által érintett területekről be- vagy visszautazók fokozott vizsgálata mellett - közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője, Dana Spinant.

koronavírus, koronavírus-járvány, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, WHO, Egészségügyi Világszervezet, világjárvány
koronavírus, koronavírus-járvány, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, WHO, Egészségügyi Világszervezet, világjárvány

Magyarországra még nem ért el

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos megbetegedés - emelte ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője, Láng-Bognár Kinga úgy véli, egyelőre nincs szükség arra, hogy a koronavírus miatt bármilyen sport-, kulturális és egyéb, nagyobb tömegeket vonzó rendezvény megtartását korlátozzák Magyarországon. Ahogy már korábban megírtuk, itthon jelenleg 18 ember van kórházi karanténban, azonban mindegyikük tünet- és panaszmentes, tesztjük negatív lett.

Koronavírus: nem fizet mindenért a biztosító - olvassa el a részleteket!

A külügyi tárca azt kéri, hogy aki olyan területre utazik, amelyet érint a koronavírus-járvány, az regisztráljon konzuli védelemért - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. A spanyol minisztérum tájékozatására hivatkozva közölte, elképzelhető, hogy lehetővé teszik a koronavírus miatt lezárt tenerifei szálloda elhagyását a nem spanyol állampolgároknak. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, ha az a járható út, akkor Magyarország repülőt küld az öt magyarért.

Küzdeni kell a diszkrimináció ellen is

A kínaiakkal és délkelet-ázsiaiakkal szembeni előítéletek elharapódzásától óvott Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Felszólított minden országot, hogy harcoljon a diszkrimináció különféle megnyilvánulásai ellen, amelyek megszaporodtak a koronavírus terjedésével. Azt kérte a hatóságoktól, hogy a karanténba helyezett emberek jogait is tartsák tiszteletben, különös tekintettel az orvosi ellátásra, az információhoz való hozzáférésre és a szabad véleménynyilvánításra. Emellett a karanténnak arányosnak kell lennie a kockázatokkal, és időbeli korláttal kell rendelkeznie.

A koronavírus-járvány miatt Szaúd-Arábia csütörtökön úgy döntött, hogy nem engedi be a külföldi zarándokokat Mekkába és Medinába. A döntés hívők millióit érintheti a muszlim böjti hónap és az éves mekkai zarándoklat közeledtével. Emellett a hatóságok nem engedik be az országba azoknak az országoknak az állampolgárait sem, ahol már megjelent a koronavírus. Szlovákiában pedig péntektől az ország nemzetközi repülőterein egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast.

Mindeközben tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban. A járvány terjedése miatt csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány. Iránban már 26-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, és eddig 254-en fertőződtek meg a kórral. Továbbá már Bécsben is diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. A beteg egy 72 éves férfi.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció