Koronavírus: újabb kínai piac vált gócponttá

Pekingben több szigorítással és széleskörű teszteléssel igyekeznek kiküszöbölni a koronavírus-járvány újabb hullámát, miután csaknem nyolcvanan fertőződtek meg egy nagybani élelmiszerpiacon.

A múlt hét végén azonosították a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető gócot, és azóta 79 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a helyszínhez köthetően. A Peking déli részén található, 107 hektáros piac a főváros mellett több észak-kínai tartományt is ellát élelmiszerrel. Az északkeleti Liaoning tartományból két, a Pekinggel szomszédos Hupejből pedig három újabb megbetegedést jelentettek csütörtök óta. Az érintettek mindegyike kapcsolatba került a Hszinfadi piaccal.

Küzdenek a 2. hullám ellen

A főpolgármesteri hivatal hétfőn bejelentette, hogy újabb tíz lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá a piacnak helyet adó Fengtai kerületben, továbbá felhívást adtak ki, amelyben arra kérnek mindenkit, aki járt a piacon az elmúlt két hétben, hogy maradjon otthon. A kínai külügyminisztérium hétfőtől kötelezővé tette a napi sajtótájékoztatón résztvevő újságírók számára, hogy jelezzék, ha május 30-a óta a piacon jártak vagy kapcsolatba kerültek bárkivel, aki megfordult ott. Pekingben egyébként 55 napon át egyetlen újabb, helyi esetet sem jelentettek. Múlt hét csütörtökön azonosították a legelső, a piaccal kapcsolatba került koronavírus-fertőzöttet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Kína, koronavírus piac, koronavírus gócpont
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Kína, koronavírus piac, koronavírus gócpont

Európából juthatott vissza a vírus

A Beijing Daily című helyi lap hétfőn arról számolt be, hogy több helyi vezetőt, valamint a piac igazgatóját is eltávolították pozíciókból gondatlanság miatt az új típusú koronavírus terjedése kapcsán. A pekingi járványügyi központ egyik szakértője a fertőzések eredetével kapcsolatban úgy nyilatkozott CCTV kínai hírcsatornának, hogy a vírus genomjának előzetes vizsgálata arra mutatott, hogy a koronavírust Európából hozták be, de afertőzésterjedésének vonalát egyelőre nem tárták fel. Az egyik elmélet szerint egy fertőzött emberről fagyasztott élelmiszerre kerülhetett a vírus, amely az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően túlélte a szállítást, majd megfertőzött olyanokat, akik az élelmiszerrel kapcsolatba kerültek. A másik elmélet pedig azt valószínűsíti, hogy egy fertőzött ember terjeszthette el a vírust a piacon.

Fennakadás lehet az élelmiszerellátásban

Koronavírus: Kína tagadja a vádakat - kattintson a részletekért!

A koronavírus újbóli megjelenése mellett Peking lakóiban az is aggodalmat kelt, hogy a járvány legutóbbi gócpontjaként azonosított piac bezárása fennakadásokat okozhat az élelmiszerellátásban. A Hszinfadi piac ugyanis a 21 millió lakosú kínai fővárosba érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosította - naponta csaknem 18 ezer tonna zöldség és 20 ezer tonna gyümölcs cserélt itt gazdát. A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna információi szerint azonban a városban öt ideiglenes piacot alakítottak ki a zavartalan élelmiszerellátás biztosítására.

Sokan azonban az élelmiszerek biztonsága miatt is aggódnak. A kínai közösségi oldalakon az elmúlt napokban különféle bejegyzések jelentek meg arról, hogy mely élelmiszereket kell kerülni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A hatóságok azonban azzal igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, hogy a piacról származó árukon, valamint az azokat felhasználó éttermekben, és élelmiszerüzletekben is vizsgálatokat végeztek a fertőzésveszély kiszűrésére - a koronavírus jelenlétét egy esetben sem mutatták ki.

A piac igazgatója korábban megerősítette, hogy koronavírust mutattak ki egy lazac szeletelésére használt vágódeszkán, a hír hatására pedig Peking nagyobb élelmiszerüzletei és éttermei elővigyázatosságból levették a kínálatukból a lazacot. A pekingi Tsinghua Egyetem járványügyi szakértője Cseng Kung szerint azonban a koronavírusnak egy bizonyos receptorra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen be tudjon hatolni a sejtekbe, és a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint pedig ilyen receptorok csak az emlősökben találhatóak, a halakban nem. A Vuhani Egyetem szakértője, Jang Csan-csiu viszont rámutatott arra, hogy a tengeri élelmiszerek más módon is szennyezetté válhatnak a szállítás vagy a csomagolás során.

A koronavírus miatt mostantól egészen máshogy ehetjük a pizzát is - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció