Koronavírus: újabb 44 fertőzött itthon

Jelenleg 57 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Újabb 44 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - közölték a kormányzati koronavírus-oldalon. Az elhunytak száma változatlanul 609 fő, 3678-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 759 fő. Az aktív fertőzöttek 34 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. 57 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. A ma közölt új betegeket az alábbi megyékben regisztrálták: Bács-Kiskun (2 új; összesen 49), Borsod-Abaúj-Zemplén (1; 153), Csongrád-Csanád (1; 158), Fejér (1; 392), Hajdú-Bihar (2; 97), Jász-Nagykun-Szolnok (2; 35), Nógrád (2; 59), Pest (3; 741), Szabolcs-Szatmár-Bereg (7; 108), Veszprém (2; 150), Budapesten pedig 20 új beteggel 2198-ra nőtt a fertőzöttek száma.

A legfrissebb adatok szerint 7663 személy van hatósági házi karanténban, és már több mint 390 ezer koronavírustesztet végeztek el az ország akkreditált laboratóriumaiban.

koronavírus-járvány Magyarország, koronavírustesztek, koronavírus áldozatok, új fertőzöttek
Eddig közel 390 ezer tesztet végeztek el az ország akkreditált laborjaiban. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szeptembertől szigorítások jöhetnek

A járvány ismét fokozottan erőre kapott több európai országban is, ezért a korábban életbe lépett beutazási szabályok (országok színkódolása, kötelező hatósági házi karantén, ennek kiváltására meghatározott számú negatív PCR-teszt stb.) továbbra is érvényben vannak, ám várhatóan szeptembertől akár további szigorításokat is életbe léptethetnek. "Szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen a déli országokba" - fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter a szerda délutáni, az államalapítási ünnepnap miatt korábbra hozott kormányinfón, azt hangsúlyozva: az oktatás újraindítása elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartásához, márpedig ehhez arra van szükség, hogy ne nőjön a fertőzöttek száma. A kormány jelenleg is azon dolgozik, milyen szabályokat fogadjanak el hosszú távon az új tanévre vonatkozóan. "Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni" - emelte ki. Erről a bejelentés jövő héten várható.

Durva tévhit kering a neten Számos megosztást kapott az elmúlt napokban a Facebookon az a bejegyzés, amely egy 1976-ban megjelent, koronavírus-fertőzésről szóló orvosi cikk egy részletét közli. A cikk valódi, szó sincs azonban arról, hogy a mostani pandémiáért felelős kórokozó már évtizedek óta köztünk keringene. További részletekért kattintson ide!

Most igazán fontos a fegyelem

A koronavírus-fertőzöttek számának hazai alakulása és a kórokozó szennyvízi jelenléte a járvány esetleges erősödését vetíti előre. Ezért most különösen fontos a felelősségteljes viselkedés. A koronavírus elleni védekezés legfontosabb pontja most az, hogy akinek COVID-19-re utaló tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Ezt azért kell ismételten kihangsúlyozni, mert az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége olyan esetekből adódott, amikor egy személy ugyan észlelte magán a figyelmeztető jeleket, nem vette elég komolyan a veszélyt - ezért emberek közé ment, ahol többeket is megfertőzött.

Védőtávolság, állandó fertőtlenítés, köhögési etikett - ilyen lesz az iskolakezdés a járványügyi protokoll szerint. További részleteket pedig az nlc.hu cikkéből tudhat meg, ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)