Koronavírus: új tesztet használnak a mentők

A múlt hét óta alkalmaz az Országos Mentőszolgálat egy antigén alapú gyorstesztet az új típusú koronavírus-fertőzés kimutatására. A módszer nem váltja fel a hagyományos PCR-tesztet, mégis nagy előrelépést hozhat a járvány hazai kezelésében.

A szennyvízvizsgálatok legfrissebb eredményei szerint az elmúlt héten, bár nem csökkent, de nem is növekedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Részletek itt.

Hétfőn jelentette be közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy minden mentőautót elláttak antigén alapú gyorsteszttel. A mindössze 15 perc alatt eredményt adó tesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza a mentőszolgálat, akik kórházi ellátásra szorulnak.

Az antigén alapú gyorsteszthez is ugyanúgy vesznek mintát a mentősök
Az antigén alapú gyorsteszthez is ugyanúgy vesznek mintát a mentősök. Fotó: Getty Images

A vizsgálat célja, hogy a gyorsteszt alapján pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk. A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják. Esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

Ugyanúgy zajlik a mintavétel

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, az antigén alapú gyorsteszt 97 százalékos hatékonysággal működik. Éppen ezért pozitív eredmény esetén a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni a betegnél, negatív értéknél viszont azzal is megerősítik az eredményt. Hozzátette, a PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon.

"Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz" - magyarázta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy keddi, az InfoRádiónak adott interjúban. Hozzátette, a gyorsteszt segíti a betegút optimalizálását, de nem váltja ki a hagyományos PCR-tesztet. Országszerte 750 mentőegység használja az új tesztet, amelyből egy összesen 30 ezres készlet áll a rendelkezésükre.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)