Koronavírus: új tesztet használnak a mentők

A múlt hét óta alkalmaz az Országos Mentőszolgálat egy antigén alapú gyorstesztet az új típusú koronavírus-fertőzés kimutatására. A módszer nem váltja fel a hagyományos PCR-tesztet, mégis nagy előrelépést hozhat a járvány hazai kezelésében.

A szennyvízvizsgálatok legfrissebb eredményei szerint az elmúlt héten, bár nem csökkent, de nem is növekedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Részletek itt.

Hétfőn jelentette be közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy minden mentőautót elláttak antigén alapú gyorsteszttel. A mindössze 15 perc alatt eredményt adó tesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza a mentőszolgálat, akik kórházi ellátásra szorulnak.

Az antigén alapú gyorsteszthez is ugyanúgy vesznek mintát a mentősök
Az antigén alapú gyorsteszthez is ugyanúgy vesznek mintát a mentősök. Fotó: Getty Images

A vizsgálat célja, hogy a gyorsteszt alapján pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk. A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják. Esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

Ugyanúgy zajlik a mintavétel

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, az antigén alapú gyorsteszt 97 százalékos hatékonysággal működik. Éppen ezért pozitív eredmény esetén a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni a betegnél, negatív értéknél viszont azzal is megerősítik az eredményt. Hozzátette, a PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon.

"Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz" - magyarázta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy keddi, az InfoRádiónak adott interjúban. Hozzátette, a gyorsteszt segíti a betegút optimalizálását, de nem váltja ki a hagyományos PCR-tesztet. Országszerte 750 mentőegység használja az új tesztet, amelyből egy összesen 30 ezres készlet áll a rendelkezésükre.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)