Koronavírus: több százezer maszkot küld vissza Spanyolország

A spanyol egészségügyi minisztérium több százezer szájmaszk visszavonására kényszerült, ugyanis az egyik, Kínából érkezett, FFP2 kategóriájúként feltüntetett tétel nem felelt meg a spanyol szabványügyi testület (AENOR) előírásainak.

A tartományoknak kiszállított védőeszközből például Katalóniából mintegy 200 ezer darabot kell visszaküldeni Kínába.

20 ezer felett a halottak száma

Spanyolországban már meghaladta a 20 ezret a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma. Az elmúlt 24 óra alatt 565 új halálesetet és csaknem 4500 új beteget regisztráltak. Az országban egyébként már több mint egy hónapja szükségállapot van érvényben, amely egyelőre április 25-én éjfélig tart, de újbóli meghosszabbítása várható. Ha pedig a vírus terjedése az elvárt mértékben lassul, akkor elképzelhető, hogy részben enyhítenek a jelenlegi korlátozó intézkedéseken. Madridban a koronavírusos betegek számának csökkenése miatt bezárták a főváros kiállítási- és vásárcsarnokában (IFEMA) felépített tábori kórház egyik szárnyát, amelyet az egészségügyi intézmények tehermentesítésére létesítettek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus maszk, koronavírus korlátozások
Maszkot viselő árus egy spanyol piacon. Fotó: Getty Images

Változások a tömegközlekedésben

Koronavírus: így csökkentenék a halál kockázatát - részletek itt!

A fővárosi metró állomásain elkezdték matricákkal kijelölni a kétméteres távolságot, amelyet az egészségügyi hatóságok előírása szerint célszerű betartani a tömegközlekedéssel utazóknak. A tömegközlekedési eszközökön egyébként nem kötelező, de ajánlott maszk viselése. Emellett - a járványügyi intézkedések részeként - hétfőtől kizárólag névre szólóan lehet vonatjegyet vásárolni Spanyolországban. Ehhez minden esetben szükséges a személyi igazolványszám és a telefonszám megadása is. A Renfe vasúttársaság azért vezeti be ezt az eljárást, hogy mindenkit tájékoztatni tudjon, ha egy utasnál bebizonyosodik a koronavírus jelenléte.

Elpusztíthatja a fast fashiont a koronavírus-válság? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció