Koronavírus: rossz hír az itthoni terjedésről

Felgyorsult a járvány terjedése, lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába - mondta Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília felszólalásában megerősítette, hogy 1763 beazonosított fertőzött van jelenleg Magyarországon, és újabb 14 idős, krónikus beteg hunyt el. Úgy látják, felgyorsult a járvány terjedése, lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába. Növekedik a laborvizsgálatok száma is, eddig 41590 vizsgálatot végeztek el. Mint azt a tisztifőorvos elmondta, 847 főt ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 63 fő van, az ő állapotuk súlyos, de nem reménytelen.

Az otthoni gondozás lehetőségének meg kell lennie

A kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban Müller Cecília leszögezte: kb. 60 ezer ágy áll rendelkezésre, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik foglalt lenne. Úgy folytatta, a foglalt ágyakból mintegy 15 százalékot kell szabaddá tenniük az intézményeknek. Erről mai interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint azt a tisztifőorvos hangsúlyozta, az otthoni gondozás lehetőségének meg kell lennie, és bízik abban, hogy csak azokat a betegeket engedik haza, akiknek otthoni ellátása biztosított. A kórházból távozó beteg egyébként két zárójelentést kap, magyarázta Müller Cecília. Az egyik az egészségi állapotról és a beavatkozásokról, gyógyszerelésekről szól, a másik egy ápolásszakmai zárójelentés, amelyben az otthonápoláshoz szükséges teendőket összegzik. Utóbbihoz a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatót is készített.

Egészségügyi védőfelszerelés-szállítmány érkezik a kaposvári kórházba 2020. április 17-én.
Egészségügyi védőfelszerelés-szállítmány érkezik a kaposvári kórházba 2020. április 17-én.

Nem kötelező érettségizni

A sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára is felszólalt. Elmondta, tegnap, azaz csütörtök este megjelent az a kormányrendelet, amely az idei érettségik sorsát - amelyeket május 4-től 21-ig tartanak - meghatározza. Ismét hangsúlyozta, hogy kizárólag írásbeli érettségi lesz, és csak olyan tantárgyak esetében kerülhet sor szóbeli vizsgákra, amelyeknél nehéz vagy nem lehetséges az írásbelik lebonyolítása (ilyen például a testnevelés). Kiemelte továbbá, hogy teljes értékű érettségi vizsgákat szerveznek, amelyek feljogosítják a diákokat arra, hogy felsőoktatási intézményekbe jelentkezzenek.

Arról is beszélt, nem kötelező érettségi vizsgát tenni, április 20-ig van lehetőség visszalépni, ha valaki ezt valamilyen okból meg szeretné tenni. Kifejtette, az érettségi vizsgákon egy helyiségben legfeljebb 10 fő lehet, és közöttük legalább másfél méteres távolságot kell tartani. Minden épületben kötelezően fertőtlenítenek, és igényszerűen biztosítanak maszkot a diákoknak és a pedagógusoknak. "Ezekkel az intézkedésekkel úgy gondolom, sikeres érettségit tudunk bonyolítani" - összegezte Maruzsa Zoltán.

Elfogtak két csalót, aki időseket lopott meg

Hogyan védekezzünk a csalók ellen a koronavírus-járvány idején? Cikkünkben minden hasznos információt megtalál.

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón elmondta, a mostani hétvége tekintetében is lehetőséget adnak az önkormányzatoknak arra, hogy saját hatáskörben korlátozzák a kijárást. Közölte, a tegnapi nap folyamán Pekingből 5, egyéni védőfelszereléseket szállító gép érkezett, az eszközöket pedig a mai napon 17 budapesti és 43 vidéki kórházba szállítják ki. Kiss Róbert tájékoztatott továbbá arról, hogy elfogtak két embert, aki a fővárosban időseket lopott meg, miután a koronavírus-helyzetre hivatkozva segítséget ajánlott nekik. Ezzel kapcsolatban arra kérte az időseket, hogy ne dőljenek be a hasonló módszerekkel operáló csalóknak.

Koronavírusos lett egy 5 hónapos magyar csecsemő, de a szülőket nem tesztelik - olvassa el a hírt az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció