Koronavírus: nagy a baj Iránban (2)

Vasárnapra virradóra 49-cel nőtt Iránban a koronavírusban elhunyt emberek száma a helyi egészségügyi minisztérium bejelentése szerint. A Közel-Keleten hamarosan eléri a hétezret a fertőzöttek száma.

"Az ország hadban áll a koronavírussal" - mondta Ali Hoszajni Hámenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője múlt héten, miután az új koronavírus-járvány gyorsan terjedni kezdett az országban. Ezenkívül felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában. Ám egyelőre úgy néz ki, nem sikerül csökkenteni a járványt, a legutóbbi adatok szerint a vírusban elhunytak száma 194 Iránban.

Két újabb fertőzött Magyarországon A hétfő reggeli jelentés szerint két újabb koronavírusos megbetegedést azonosítottak, így már kilencre nőtt a fertőzöttek száma hazánkban. Részletek itt.

Az Iran Air iráni légitársaság ezzel összefüggésben vasárnap bejelentette, hogy bizonytalan időre felfüggeszti összes Európába induló és onnan érkező járatait. A társaságnak az IRNA iráni állami hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a döntést azután hozták, hogy több európai ország "tisztázatlan okokból" kitiltotta légteréből az Iran Air járatait.

Teheránban napi 24 órán át készítik az egészségügyi védőmaszkokat. Fotó: Getty Images
Teheránban napi 24 órán át készítik az egészségügyi védőmaszkokat. Fotó: Getty Images

Koronavírus-helyzet a Közel-Keleten

Vasárnap Szaúd-Arábiából négy új fertőzöttet jelentettek. A királyság egészségügyi minisztériuma Twitteren közölte, hogy e négy ember - akik közül három nő - korábban olyan emberekkel került kapcsolatba, akik nemrég tértek vissza Iránból, ám ezt nem közölték a szaúdi hatóságokkal. A minisztérium értesülései szerint a fertőzöttek az Egyesült Arab Emírségen keresztül tértek vissza Szaúd-Arábiába. A királyságban ezzel 11-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.

Egy későbbi bejelentés szerint vesztegzár alá helyeztek egy térséget a Keleti Tartományban. Eszerint a Katif régióban tilos a ki- és beutazás. A belügyminisztérium illetékese szerint az ország más területei védelmében, elővigyázatosságból rendelték el a vesztegzárat, mert az összes eddigi fertőzöttet Katifban észlelték. A térségben bezár az összes kormányzati és magánszervezet, de a gyógyszertárak, élelmiszer üzletek, benzinkutak, kórházak, és a belbiztonsági létesítmények tovább működnek, és folyamatos marad a közellátást szolgáló szállítmányozás is. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy Katifban a diákok érdekében két hétre bezárják a tanintézményeket.

Vasárnap a kuvaiti egészségügyi minisztérium egy új fertőzöttet jelentett, ezzel az országban 62-re emelkedett az esetszám. Az ország központi bankja szintén tegnap közölte, hogy 10 millió kuvaiti dínárral (több mint 9 milliárd forint) támogatja a kormány vírus elleni harcát.

Katar szombaton adott hírt a tizenkettedik COVID-19 megbetegedésről. A Közel-Keleten a legfrissebb adatok szerint összesen több mint 6900 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: