Koronavírus: mire számíthatnak az asztmások?

Az asztma önmagában nem növeli a súlyos tünetek kialakulása, illetve a kórházi kezelés szükségessége kockázatát COVID-19 esetén - hangzott el az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia online megrendezett éves konferenciáján.

Vércsoportunk is kihatással lehet a koronavírus-fertőzés kockázatára? Részletek itt.

Következtetésüket egy közel 5600 résztvevő bevonásával lefolytatott vizsgálat alapján vonták le a Stanford Egyetem kutatói. Az alanyok mindegyikénél koronavírus-fertőzést mutattak ki korábban, 2020 márciusa és szeptembere között. A fertőzöttek 11 százaléka, köztük száz asztmás beteg szorult kórházi kezelésre.

A legújabb kutatások szerint az asztma nem fokozza a súlyos lefolyású COVID-19 kockázatát
A legújabb kutatások szerint azasztmanem fokozza a súlyos lefolyású COVID-19 kockázatát.Fotó: Getty Images

Mint azt Lauren Eggert, a tanulmány társszerzője elmondta, miután számításba vették a páciensek olyan egyéb, a súlyosabb lefolyású COVID-19 szempontjából kockázati tényezőit, mint amagas vérnyomásés szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás, "az asztma kikerült a kórházi kezelés szükségét növelő rizikótényezők közül". A szakember szerint a kórházba került páciensek esetében az asztma nem állt jelentős összefüggésben a betegség súlyosságával.

A kutatócsapat azt is kimutatta, hogy az allergiás asztmával küzdő páciensek mindössze feleakkora arányban szorultak kórházi kezelésre, mint az egyéb típusú asztmával küzdők. Eggert szerint ennek az az egyik lehetséges magyarázata, hogy az allergiás asztma esetében azimmunrendszercsökkenti a sejtek felszínén kifejeződő angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) termelődését, márpedig az kulcsszerepet játszik abban, hogy az új koronavírus (SARS-CoV-2) be tudjon jutni a sejtekbe.

Amerikai kutatók szerint négy krónikus betegség sorolható a súlyos lefolyású COVID-19 legnagyobb kockázati tényezői közé. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)