Koronavírus: milliók halhatnak meg Iránban

Lesújtó képet festenek a hivatalos adatok az Iránban tomboló koronavírus-járványról. Szakértők szerint azonban a valódi helyzet még ennél is sokkal súlyosabb, és a legrosszabb forgatóköny 3 és fél millió áldozattal számol.

Az eddigi legdrámaibb figyelmeztetést intézte kedden az iráni állami tévé a perzsa ország lakosságához: szakértővel tudatta, hogy milliók halhatnak bele a járványba, ha az emberek tovább utazgatnak és nem törődnek az egészségügyi előírásokkal. A felhívás azt követően hangzott el, hogy hétfő éjjel konzervatív síita hívők feldühödött tömege betört hatóságilag lezárt szentélyekbe, a mashadi Imám Rezába és a komi Fatima Maszumébe. A tömeget a rendőrség feloszlatta.

Koronavírus: drámai a helyzet Európában Néhány órán belül átlépi a koronavírus-fertőzöttek száma a 200 ezret, ennek 39 százaléka, azaz valamivel több mint 77 ezer beteg Európában van. Nem véletlen hát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója Hans Kluge, merészebb intézkedésekre szólította fel az öreg kontinens országait, mondván mára Európa vált a koronavírus-világjárvány epicentrumává. Kattintson a részletekért!

A televíziós újságíró - aki amúgy orvos - kedden azzal szembesítette a lakosságot, hogy ha fegyelmezettek, akkor a járvány 120 ezer embert fertőzhet meg, és 12 ezren halhatnak bele, míg lecseng. Ha csupán mérsékelten tartják be az előírásokat, akkor 300 ezerre szökhet fel a fertőzöttek száma és 110 ezerre a halottaké. Ha pedig semmibe veszik az hatósági utasításokat és ajánlásokat, akkor összeomolhat Irán egészségügyi ellátórendszere, négymillió fertőzött lesz és akár három és fél millió halott. Mindezt az iráni Sharif Egyetem kutatói tették közzé a napokban, skik szintén felhívják a figyelmet a rendszabályok szigorú betartására.

Teheránban napi 24 órán át készítik az egészségügyi védőmaszkokat. Fotó: Getty Images
Teheránban napi 24 órán át készítik az egészségügyi védőmaszkokat. Fotó: Getty Images

Egyre rosszabb a helyzet

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a figyelmeztetés nagy változás az iszlám köztársaság vezetőinek tájékoztatáspolitikájában, mivel korábban jó ideig tagadták, hogy súlyos lenne a helyzet. A Közel-Keleten eddig mintegy 18 ezer koronavírusos megbetegedést erősítettek meg, ezek 90 százalékát Iránban. Keddre - egy nap alatt - 13 százalékkal emelkedett a halálozási hányad: további 135 emberrel végzett a kór, így a ragály hallottjainak száma Iránban kedd délre 988-ra nőtt.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében egyre többen nem találkozhatnak rokonaikkal és barátaikkal. Az időseket különösen védeni kell, ezért választotta furcsa, de megható módját eljegyzése bejelentésének egy fiatal nő. A szívszorító képet az nlc.hu is közölte.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)