Koronavírus: meghalt két utas

Meghalt a Diamond Princess brit üdülőhajó két japán, az új típusú koronavírussal megfertőződött utasa.

Mit tudunk eddig az új koronavírusról? Részletek itt.

Az üdülőhajó két utasát, egy 87 éves férfit és egy 84 éves nőt ugyan kórházba szállítottak, ám az életüket már nem tudták megmenteni - számolt be az NHK japán közszolgálati televízió kormányforrásokat idézve. Ezzel háromra emelkedett a Kínából kiindult járványban elhunytak száma Japánban, a szárazföldi Kínán kívül pedig összesen nyolcan haltak már meg a betegségben. A két utas egy nappal azután halt meg, hogy a kéthetes jokohamai karantén lejárta után a hatóságok megkezdték az utasok elengedését.

A brit Diamond Princess február 5. óta vesztegel Jokohama kikötőjében
A brit Diamond Princess február 5. óta vesztegel Jokohama kikötőjében

Az EU támogatja az európai utasok hazaszállítását

Az Európai Unió támogatja az európai utasok hazaszállítását Japánból, miután letelt a Diamond Princess brit-amerikai üdülőhajón február elején a COVID-19 miatt elrendelt karantén - közölte az Európai Bizottság szerdán. A Diamond Princess üdülőhajón február elején elrendelt karantén 14 napos határideje szerdán telt le, a Japánban tartózkodó hajó kiürítése előreláthatólag több napot vesz igénybe. Az egészséges utasok hivatalosan is elhagyhatják a hajót, amely február 5-e óta vesztegel Jokohama kikötőjében.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a hajó uniós utasainak hazaszállítását Olaszország vállalta. Az Európai Unió társfinanszírozza a járat, illetve a hazaszállítás egyéb költségeit. Az első repülőgép már a helyszínre indult, a második szerda este hagyja el Olaszországot. A repülőgépeken egy-egy orvosi csoport utazik, akik alapos vizsgálat után csak azokat engedi felszállni az Európába tartó járatokra, akik teljesen tünetmentesnek bizonyulnak.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, pontosan hány európai utas vár hazaszállításra. Állampolgárságukról is a következő napokban ígért tájékoztatást. Hozzátette, az utasok Európába érkezésük után újra karanténba kerülnek, várhatóan ismételten 14 napot kell elzárva tölteniük származási országaikban.

Dél-Koreában is emelkedik a fertőzöttek száma

Dél-Koreában bejelentették, hogy 31-gyel megemelkedett a koronavírus-járványban fertőzöttek száma, amely így immár elérte a 82 főt. Az elmúlt napokban a legtöbben az ország délkeleti részén fekvő Tegu városában betegedtek meg. Ez Dél-Korea negyedik legnépesebb városa, és 22 víruskezelő központjába további 24 orvost vezényeltek át. A hatóságok továbbra is a harmadik legmagasabb, sárga szinten tartják a járványkészültséget, és a lakosságot arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a nyilvános helyeket. Továbbra sem világos, hogy az országba hogyan jutott be a fertőzés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés