Koronavírus: megfertőződött egy magyar

A Japán partjainál vesztegelő Diamond Princess nevű üdülőhajón szolgáló egyik magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Diamond princess, koronavírus, getty images
Már csak a személyzetet tartották karanténban a hajón. Fotó: Takashi Aoyama/Getty Images

Menczer Tamás közölte, a japán hatóságok tájékoztatása szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírus-tesztje.

Mint arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, a Diamond Princesst február 5-én karantén alá helyezték. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló - tette hozzá.

Hármójuk közül egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelő központba. A fertőzött magyar tünetmentes; nem lázas, nem köhög és azt mondja, hogy jól van. A tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele.

Ha lehet, ne menjenek Olaszországba

Olaszország öt tartományában - Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Piemont és Lazio - regisztráltak fertőzötteket, ám afertőzésgócpontja Lombardiában és Venetóban található. Azt kérik minden magyar állampolgártól, hogy csak valóban halaszthatatlan esetben utazzon a fertőzés gócpontjának számító két tartományba.

Menczer szerint a milánói és a római magyar külképviseleteken létrehozott segélyvonalat csak baj esetén érdemes tárcsázni. Segélyhívás egyelőre egyik számra sem érkezett, viszont sok az olyan hívás, amely feleslegesen terheli a vonalat. A fertőzési gócoknak számító településeken vesztegzárat rendeltek el az olasz hatóságok, ám a külügyi szolgálat információi szerint egyetlen magyar sem tartózkodik a lezárt területeken.

Jól vannak a Kínában lévő magyarok

A fertőzés gócának számító régiókban szünetelnek a nyilvános rendezvények, az oktatás, a kereskedelmi tevékenység, és áll a tömegközlekedés is. Este 6 után zárva tartanak a szórakozóhelyek és ugyancsak zárva van például a milánói Scala és a milánói dóm is.

Kínában 171, az öt legfertőzöttebb kínai tartományban 20 magyar tartózkodik. Valamennyien jól vannak - mondta Menczer Tamás.

Az osztrákok is készültségben Pánikra semmi ok, de reálisan kell szemlélni a helyzetet - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn azt követően, hogy több tárcavezető részvételével válságstábot hívtak össze a koronavírus európai terjedése miatt. Fontos, hogy minden eshetőségre fel kell készülni. Nem zárható ki, hogy az eddig "érintetlen" európai országokban, így Ausztriában is lesznek koronavírussal fertőzöttek, és erre jól fel kell készülni - hangsúlyozta a kancellár. Sebastian Kurz emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben több országban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Ausztriában 189 fertőzésgyanús esetet észleltek, de a vizsgálatok során kiderült, hogy ők valamennyien negatívak. Azonban nem szabad abból kiindulni, hogy ez mindig így lesz. Az orvosok január 25-e óta kötelesek jelenteni az esetleges megbetegedéseket, a válságstáb pedig öt új intézkedést kezdeményezett.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)