Koronavírus: meddig kell még maszkot viselni?

Az egész világ azt várja, hogy végre elérhetővé váljon egy hatékony vakcina a koronavírus ellen. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a védőoltás mennyi időre ad majd védettséget, és az emberek egyáltalán beoltatnák-e magukat. Egy biztos, a maszktól és a kézmosástól egy jó ideig még nem szabadulunk.

Ez egy vírus, mi pedig csak annyit tehetünk, hogy védekezünk ellene, a járványhullámok azonban egyre nagyobbak lesznek - mondta el Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A szakember szerint a koronavírus-járvány első hulláma csak "bemelegítés" volt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-járvány vége, koronavírus védőoltás, koronavírus maszkviselés, koronavírus kézmosás, koronavírus védekezés
A maszktól és a kézmosástól egy jó ideig még nem szabadulunk. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mikor jöhet az oltás?

Az Egyesült Államokban 3 különböző koronavírus -vakcina klinikai eredményeit is decemberre várják. A hatóságnak ugyanis még el kell döntenie, hogy engedélyezi-e a tömeges oltás megkezdését. A csak akkor adja meg ezt az engedélyt, ha az oltóanyag legalább 50 százalékos hatékonysággal bír, azt viszont továbbra sem tudni, hogy mennyi ideig tart majd az oltás általi védettség. Emellett még az is nagy kérdés, hogy ez emberek egyáltalán beadatnák-e maguknak az oltást. Az emberekre ugyanis semmilyen terápiát vagy vakcinát nem lehet rákényszeríteni - magyarázta az immunológus.

Egy szakember videón mutatja be, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget - kattintson!

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett amerikai vakcinák tömeggyártása egyébként már be is indult, annak ellenére, hogy még nem is engedélyezték az oltóanyagokat. Azonban első körben úgyis csak az Egyesült Államokban indul majd meg az immunizálás - bár az Európai Unió (EU) azon van, hogy Európa is minél hamarabb kapjon az oltóanyagokból. Azonban az oltás elérhetővé válása után is még legalább egy évig fenn kell tartani a maszkviselést és a gyakori kézmosást - véli a szakember.

Mi jelenthet még megoldást?

Az immunológus szerint azonban nemcsak a tömegvakcina jelenthet megoldást a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Elmondása szerint ő a munkatársaival most azon dolgozik, hogy előre jelezni tudják, kinél milyen immunválaszra van szükség a vírus támadásának kivédésére. Ehhez egy mesterséges intelligencián alapuló rendszerrel próbálják feltérképezni, hogy egy adott ember genetikája alapján hogyan lehetne megerősíteni az immunrendszert.

Kiderült, meddig védett a koronavírustól az, aki már átesett a fertőzésen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: