Koronavírus: marad a teljes zárlat Ausztriában

Az osztrák kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat. A parlament felsőháza (Bundesrat) ugyanis nem szavazta meg hétfőn a kormánykoalíció javaslatát a január 18-ai nyitásról.

Az osztrák kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát a január 16-17-ei hétvégén, negatív teszteredménnyel a kezében már 18-ától látogathatja az addigra újra megnyitott kereskedelmi és vendéglátóegységeket, valamint a kulturális és sportlétesítményeket. Aki pedig a tesztelésnek nem vetette volna alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tartott volna a karantén. Mivel azonban a parlament tartományi küldöttekből álló, kisebb létszámú felsőháza nem szavazta meg a tervezetet, a kormány kénytelen volt egy héttel meghosszabbítani a koronavírus-járvány miatt bevezetett teljes zárlatot.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus jérványhelyzet, koronavírus terjedése, koronavírus korlátozások, koronavírus Ausztria, koronavírus mutáció
Már Ausztriában is azonosították a koronavírus új, angliai mutációját.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az iskolák megnyithatnak

A 24 órás kijárási korlátozás továbbra is érvényben van, a munkába járás, a betegápolás, az alapvető szükségleti cikkek beszerzése és egyéni sport azonban kivételt képez. Az iskolák nyitása egyébként nem tartozott a leszavazott rendelet körébe, ezért az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az iskolák január 7-én távoktatással kezdik a második félévet, majd január 18-ától a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba . "Garanciát viszont nem lehet vállalni a jövőre nézve, hiszen minden a megbetegedések számától függ" - jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter.

Itt is megjelent az új változat

Koronavírus: már a szomszédban van a mutáns változat - kattintson a részletekért!

Már Ausztriában is azonosították az új típusú koronavírus angliai mutációját - ismertette Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Négy személynél - akik közül három gyermek - a brit mutációt, egy 30 éves hölgynél pedig ennek dél-afrikai variánsát mutatták ki. A miniszter elmondta, hogy mind az öten repülővel érkeztek az országba - még közvetlenül azelőtt, hogy Ausztria életbe léptette Nagy-Britanniával szemben a beutazási tilalmat. "Mindegyiküket még a repülőtéren tesztelték, így derült ki, hogy a mutáns vírussal van dolguk" - mondta Anschober.

A friss számok

A járvány kezdete óta csaknem 370 ezer embert fertőzött meg és 6457 életet követelt Ausztriában a koronavírus. Jelenleg több mint 2300 fertőzöttet ápolnak kórházban, mintegy 368-an intenzív kezelésre szorulnak.

Koronavírus miatt került kórházba Larry King, a híres amerikai tévés - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)