Koronavírus: már a külföldieket is oltják itthon

A magyar lakosság 55 százaléka és a regisztráltak 92 százaléka már megkapta legalább az első koronavírus-vakcinát, így most újabb szakaszához ért a magyar oltási program. Ennek keretében a kormány lehetővé teszi a Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok immunizálását is.

Koronavírus: a virológus szerint ez a legokosabb, amit tehetünk - kattintson!

A Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok már május eleje óta tudnak regisztrálni az új típusú koronavírus elleni védőoltásra az erre a célra létrehozott honlapon . (Az itt élő külföldiek számára külön angol nyelvű regisztrációs felület is elérhető.) Június 19-én pedig már számukra is megnyílt az EESZT internetes időpontfoglaló rendszere. Mostantól tehát az érvényesen regisztrált külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is tudnak időpontot foglalni a számukra legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az oltáshoz előkészített koronavírus-vakcinák. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az időpontfoglalás lépései

Az érvényes regisztrációval rendelkező személyek az előzetes regisztrációjuk során megadott e-mail címre értesítő levelet kapnak, amely tartalmazza a tajszámmal nem rendelkezők számára létrehozott, angol nyelvű időpontfoglaló felület elérési linkjét, illetve az EESZT által generált technikai azonosító számot (PID number). Az e-mail értesítőben szereplő linkre kattintva, a regisztrációkor megadott valamely okmányazonosító és a megküldött technikai azonosító szám (PID number) együttes használatával tudnak belépni az érintettek az időpontfoglaló felületre - ismertették a koronavirus.gov.hu -n. Az időpontfoglalás menetét egyébként ezen a videón is meg lehet nézni.

Fontos tudnivalók

A regisztráció és az időpontfoglaló szombattól tehát már folyamatosan nyitva áll az itt élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok számára is, és a COVID -oltást követően természetesen ők is jogosultak a magyar védettségi igazolványra. Fontos azonban, hogy a védőoltás beadatására magukkal vigyék a kinyomtatott, kitöltött és aláírt hozzájáruló nyilatkozatot. Ez magyarul innen , angolul pedig innen tölthető le.

Bíznak az oltásokban az európaiak - olvassa el a részleteket!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: