Koronavírus: kötelező teszt és látogatási tilalom a Semmelweisen

Ismét megnőtt a környező országokban a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a Semmelweis Egyetemen kötelező szűrést írtak elő a külföldről hazatérő munkatársaknak.

Koronavírus: nagy bajt okozhat a 2. hullám - kattintson a részletekért!

Ukrajnában, Szerbiában, Romániában és Horvátországban az igazolt koronavírus -fertőzöttek száma ismét eléri, vagy akár meg is haladja az első hullámban tapasztalt mértéket. Éppen ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség, hogy ne kerüljön be Magyarországra határon kívülről a vírus - hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az egyetem munkatársainak, hallgatóinak és betegeinek érdekében ezért a rektor elrendelte, hogy minden külföldről hazatérő egyetemi munkatársnak kötelező részt vennie egy PCR-szűrésen, amelyet az egyetem ingyenesen biztosít. Ha valaki csak egy napot töltött külföldön, akkor a hazaérkezés után minimum 72 óra elteltével kell a vizsgálatot elvégezni, hosszabb tartózkodás esetén viszont akár a hazatérést követő napon is megtörténhet a szűrés.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Semmelweis Egyetem, koronavírus-teszt
Kötelező szűrést írtak elő a külföldről hazatérő egyetemi munkatársaknak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jobb, ha most beföldön nyaralnak

A koronavírus-járvánnyal erősen sújtott országokban történő tartózkodás magas kockázatot jelent, ezért ezekből az országokból hazatérőknek 2, minimum 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszt szükséges. Jelenleg ide sorolunk minden Európai Unión kívüli országot, továbbá az EU-n belül Svédországot, Észtországot, Olaszországot, Spanyolországot, Franciaországot, Portugáliát, Romániát, Bulgáriát és Horvátországot - olvasható az egyetem közleményében . A rektor egyébként azt kéri az egyetemi munkatársaktól, hogy amennyiben tehetik, ne utazzanak külföldre, vagy legalábbis minimalizálják a kint tartózkodás időtartamát, szabadságukat pedig idén nyáron inkább belföldön töltsék.

Mint írják, a PCR-vizsgálatot az adott egyetemi dolgozó munkáltatója kérvényezheti a Klinikai Központon keresztül. A teszt eredményééig a külföldről hazatérő munkatárs az aktuális járványügyi helyzettől függően mehet be az egyetem területére. Amennyiben a munkáltató engedélyezi az egyetem területén történő munkavégzést, úgy a PCR eredmény megérkezéséig a munkavállaló csak szabályos és folyamatos maszkviselés mellett térhet vissza az egyetemre.

További óvintézkedések

Az új típusú korovavírus elleni védekezés részeként emellett a Semmelweis Egyetem betegellátó egységeiben látogatási tilalom van érvényben. Az egyetem gyermekklinikáin továbbra is csak egy szülő tartózkodhat a gyerek mellett, megfelelő védőfelszerelést használva. Valamint a kritikus állapotban lévő és hosszú ideje bent fekvő (de nem fertőzött) betegek esetében a klinika igazgatója alkalmanként engedélyezheti a látogatást 1-1 hozzátartozóban. A védőfelszerelés ebben az esetben is előírás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra