Koronavírus: kijött a kormányrendelet a változásokról

Megjelent a legfrissebb korlátozásokról szóló rendelet, amely rögzíti, meddig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, illetve országszerte betiltja a rendezvényket.

Hétfő este a Magyar Közlönyben hivatalosan is megjelent az a kormányrendelet, amely a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat foglalja össze. A jogszabály első pontja rögzíti, hogy a vendéglátóhelyek kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.

Koronavírus: már 50 fertőzött van Magyarországon Újabb tíz magyar állampolgár, illetve egy külföldi szervezetében mutatták ki az új koronavírust, ezzel ötvenre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon. Kattintson a részletekért!

Félmilliós bírságot is kaphat, aki nem tartja be a szabályokat

A kormány a rendeletben arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról. A rendelet létszámtól függetlenül betiltja a zárt és szabadtéri rendezvényeket, valamint gyűléseket. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg. Az előadó-művészeti rendezvényeken, mozikban és múzeumokban kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. A fenti szabályok megsértése keddtől szabálysértésnek minősül, amit legfeljebb félmillió forintos pénzbírsággal sújthat a rendőrség.

A vendéglátóhelyek csak délután 3 óráig lehetnek nyitva. Fotó: Getty Images
A vendéglátóhelyek csak délután 3 óráig lehetnek nyitva. Fotó: Getty Images

A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat keddtől kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség. A rendelet tartalmazza, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából; az állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.

Ezzel egy időben az emberi erőforrások minisztere - a járványügyi hatóság közreműködésével - felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép- és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Szintet lépett a koronavírus miatti vásárlási láz. Van, aki pár naponta 50-60 ezer forintot költ a webshopokban, miközben egy új termékcsoport kezd népszerű lenni. A részletekről az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: