Koronavírus: kiderült, mennyire hasznosak a maszkok

Látványos kísérletben igazolták amerikai kutatók, mennyire fontos a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a maszkviselés és a fizikai távolságtartás. A vizsgálatokról egy tanulságos videófelvételt is közzétettek.

A karácsony közeledtével akár otthon is indokolt lehet egyes esetekben a maszkviselés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Részletek itt.

"Kísérleti tanulmányunkban próbabábuk segítségével utánoztuk le a légúti váladékcseppek termelődését. A bábuk egy részére maszkot adtunk, míg egy másik része nem viselt ilyen védőeszközt. Így mértük meg végül a váladékcseppek levegőbeli terjedését különböző távolságokra" - idézi a világhírű minnesotai kórház közleménye dr. Elie Berbarit, a rochesteri Mayo Klinika infektológiai intézetének vezetőjét. A kutatók azt mérték fel, milyen hatékonyan gátolják a maszkok az aeroszol részecskék kiáramlását, így szimulálva a koronavírus-fertőzés veszélyét.

koronavírus, COVID-19, maszkviselés
Amerikai kutató orvosok újabb bizonyítékot találtak, hogy a maszkviselés hatásos a koronavírus ellen. Fotó: Getty Images

Matthew Callstrom, a klinika radiológiai intézetének vezetője elmondta, eredményeikből egyértelműen kiderült, hogy a maszkviselés a járvány terjedése elleni küzdelem legfontosabb eszköze. Kifejtette, mind az eldobható orvosi papírmaszkok, mind a kétrétegű szövetmaszkok hatékonyan állták útját a cseppek terjedésének. A különböző maszktípusok között pedig nem találtak differenciát abban a tekintetben, hogy mennyire blokkolják jól a viselő által kibocsátott aeroszol részecskéket.

"A COVID-19 terjedésének elsődleges módja a cseppfertőzés, márpedig a légúti váladékcseppek nagyobbak, mint az aeroszol részecskék, ennél fogva könnyebben fennakadnak a maszkokon" - hangsúlyozta dr. Callstrom. "Objektívan kimutattuk, hogy a maszkok kulcsfontosságúak önmagunk és a környezetünkben lévők megóvása szempontjából. Ha maszkot viselünk, megvédünk másokat. Ha ők is viselnek maszkot, megvédenek bennünket" - szögezte le a szakember.

A kísérlet egy második etapjában a kutatók a távolságtartás kapcsán már biztonságosnak mondható távolság mértékét is igyekeztek meghatározni. Aligha meglepő, hogy eredményeik szerint a távolság növelésével afertőzéskockázata is fokozatosan csökkent, összességében pedig kiderült, hogy az amerikai járványügyi hivatal (CDC) által javasolt 1,8 méter már valóban minimálisra csökkenti a veszélyt.

Egy barcelonai állatkertben négy oroszlán is elkapta az új típusú koronavírus-fertőzést. A témáról bővebben társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)