Koronavírus: kiderült, kell-e oltás fertőzés után

Az oltások pluszvédelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésen átesetteknek, különösen a COVID-19 súlyos szövődményei ellen - derült ki a témában folyó legújabb kutatásokból.

Két kínai gyógyszeripari vállalat is engedélyt kapott mRNS-alapú koronavírus-vakcinája klinikai tesztelésére.

A COVID-19 elleni oltások rendkívül hatásosnak bizonyultak azok számára, akik még soha nem fertőződtek meg, de a fertőzésen korábban már átesetteknél a tünetek és a súlyos kimenetel megelőzésében a közelmúltig kevésbé volt egyértelmű az eredményességük - emlékeztetett rá cikkében a The Guardian. Most a Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett két különálló kutatás is megerősítette azonban, hogy a vakcinák további védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésen már átesett emberek számára, különösen a súlyos megbetegedésekkel szemben.

koronavírus, COVID-19, vakcina, oltás
Újabb kutatások szerint a fertőzést követően is hasznos beoltani COVID-19 ellen az érintetteket. Fotó: MTI/Komka Péter

Az első, Brazíliában végzett kutatás szerint négy vakcina - a CoronaVac, az Oxford-AstraZeneca, a Janssen és a Pfizer-BioNTech oltóanyaga - extra védelmet nyújt a tünetekkel járó újrafertőződéssel és a súlyos kimenetelű fertőzéssel szemben azoknál, akik korábban már elkapták a koronavírust. A második, svédországi kutatás pedig azt állapította meg, hogy a védőoltás legalább kilenc hónapig további védelmet nyújtott azok számára, akik korábban már megfertőződtek a koronavírussal.

Az első tanulmány szerint, amely több mint 22 ezer koronavírus-fertőzésen ismételten átesett résztvevővel készült, a védőoltás csökkentette a tüneteket, a kórházi kezelés vagy a halálozás kockázatát. "Folyamatos vita folyik arról, hogy a korábban megfertőződött személyeket be kell-e oltani. Eredményeink arra utalnak, hogy a vakcina előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat, és alátámasztják a védőoltás - beleértve a teljes vakcinasorozat - szükségességét a korábban SARS-CoV-2-fertőzésen átesett páciensek körében" - mutatott rá Julio Croda, a brazil Mato Grosso do Sul Szövetségi Egyetem tudósa, a tanulmány szerzője.

A második, csaknem 3 millió ember bevonásával végzett kutatás megállapította, hogy egy korábbi fertőzésből eredő immunitással rendelkező személynél egy oltás beadása 58 százalékkal csökkentette az újrafertőződés kockázatát két hónappal később. Két adag oltóanyag pedig 66 százalékkal csökkentette a megfertőződés kockázatát. Összességében a két tanulmány kulcsfontosságú adatokkal szolgál a vakcinák hatékonyságáról a korábban megfertőződött páciensek esetében, és kiemeli a védőoltás előnyeit, függetlenül attól, hogy valaki átesett-e koronavírus-fertőzésen. A szakértők szerint az eredmények segíthetnek a globális oltási stratégiák kialakításában is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: