Koronavírus: két fertőzött Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök pár perce Facebookon jelentette be, hogy Magyarországot is elérte a járvány. Két embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Miután már szinte az összes európai országból jelentettek koronavírusos beteget, számítani lehetett rá, hogy Magyarországon is megjelenik hamarosan a COVID-19. Orbán Viktor miniszterelnök szerda este közölte egy Facebook-videóban, hogy a mai nap folyamán két embernél mutatták ki a kínai koronavírust.

Megállítja-e a koronavírust a tavasz? A koronavírus a hideg, nyirkos időt szereti, így sok szakember arra számít, a tavasz, de még inkább a nyár beköszöntével szép lassan kifullad a járvány. De valóban van értelme az egyre melegedő hőmérséklettől várni a megváltást? Részletek itt.

Két iráni, hazánkban tanuló diákról van szó. Az operatív törzs rendkívüli sajtótájékoztatója szerint mindkettőjüket délután óta a Szent László Kórházban kezelik. Szlávik János osztályvezető főorvos elmondta, hogy tüneteket nem mutatnak, de mivel a tesztjük pozitív lett, ezért izolálták őket. Egyikük házastársát, másikuk barátnőjét is megfigyelés alatt tartják. Egyelőre még próbálják feltérképezni, hogy merre járhattak, kikkel kerülhettek kapcsolatba, mióta megfertőződtek. Az valószínűsíthető, hogy Iránba hazalátogatásukkor kapták el a SARS-CoV-2 nevű vírust.

Tünete nincs a két betegnek, de a tesztjük pozitív lett. Fotó: Getty Images
Tünete nincs a két betegnek, de a tesztjük pozitív lett. Fotó: Getty Images

A miniszterelnök kijelentette, hogy "mától kezdve a védekezés szakaszába léptünk, minden nap déli 12 órakor az operatív törzs ülést tart". Továbbá igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a fertőzések kezelésére fel vannak készülve az intézmények, minden eszköz rendelkezésre áll. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ezután is folytatják a lakosság tájékoztatását különböző felületeken, Facebookon, telefonon, e-mailben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: